Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για κασιώτικα ντολμαδάκια

Τα κασιώτικα ντολμαδάκια φημίζονται για το μικρό μέγεθος και την αξεπέραστη νοστιμιά τους. Τη συνταγή τους μας αποκαλύπτει η Κασιώτισσα υπεύθυνη του εστιατορίου Μύλος, Ευδοκία Σακελλάρη.

Ευδοκία Σακελλάρη
Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για κασιώτικα ντολμαδάκια

Τα κασιώτικα ντολμαδάκια φημίζονται για το μικρό μέγεθος και την αξεπέραστη νοστιμιά τους. Τη συνταγή τους μας αποκαλύπτει η Κασιώτισσα υπεύθυνη του εστιατορίου Μύλος, Ευδοκία Σακελλάρη.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

20λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

  •  1 κιλό κιμά ανάμεικτο (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
  •  ½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  ½-1 κιλό αμπελόφυλλα (αναλόγως το μέγεθός τους) φρέσκα ή άλμη
  •  Ελαιόλαδο ή βούτυρο για την κατσαρόλα

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ, το φυτικό βούτυρο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

  2. Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε άλμη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε καυτό νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, απλά τα ζεματίζουμε, να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

  3. Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

  4. Ανάλογα από το μέγεθος που έχουν τα αμπελόφυλλα, τα κόβουμε στα δύο ή τα τέσσερα. Σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι αρχικά ένα χωνί, βάζουμε μέσα λίγη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγουμε σε πολύ μικρό ντολμαδάκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

  5. Προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια-μπουκίτσες με μπόλικο λεμόνι.

Μικρά Μυστικά

Δοκιμάστε να τα σερβίρετε με γιαούρτι της επιλογής σας ώστε να συνδυάσετε τη ξινή γεύση από το λεμόνι, τη γλύκα από τα ντολμαδάκια και τη φρεσκάδα του γιουρτιού.