5 το πρωί: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ ζητούν οι ψηφοφόροι – Προφυλακίστηκε ο Λύτρας – Σε καθεστώς red code η χώρα

Την απόψη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του ΠαΣοΚ για την ανασύνθεση της κεντραριστεράς καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της GPO με το 70,9% να απαντά θετικά σε μια προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή το 66,4% λέει «ναι» σε εσωκομματικές εκλογές στη Χαριλάου Τρικούπη

1

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠαΣοΚ θέλουν οι ψηφοφόροι τους

  • Η συνεργασία: Τη συνεργασία των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς φαίνεται πως θέλουν οι ψηφοφόροι τους, σύμφωνα με όσα καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το Star. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι και μάλλον ναι απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.
  • Οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ: Όσον αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, το 66,4% λέει ναι και μάλλον στην άμεση εκλογή ηγεσίας, ενώ το 24,1% διαφωνεί. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του κόμματος θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.
  • Τσίπρας και Ανδρουλάκης: Σχετικά με το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας ευρύτερης προσπάθειας της κεντροαριστεράς, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, που συγκεντρώνει 45,6% ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,2%.
2

Σε VIP κελί του Κορυδαλλού ο Απόστολος Λύτρας

  • Πόσο θα μείνει στη φυλακή; Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Απόστολος Λύτρας χθες, Πέμπτη, όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Η προσωρινή κράτηση του δικηγόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18 μήνες, όμως έχει δοθεί εντολή από τον Άρειο Πάγο για την κατά προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης και παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο.
  • Νέα μέτρα Φλωρίδη: Νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω, με την προσωρινή κράτηση να γίνεται κανόνας και με τους κατηγορούμενους για κακούργημα να φορούν σε κάποιες περιπτώσεις βραχιολάκι ή να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
  • Η αναφορά Μητσοτάκη: Σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση Λύτρα σχολιάζοντας πως εκ των υστερών δικαιώθηκε η παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και επέμεινε πως η καλύτερη κατανομή προσωπικού θα συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αυξημένος κίνδυνος για φωτιές - Σε καθεστώς συναγερμού η χώρα

  • Red code: Σε καθεστώς συναγερμού παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς σήμερα Παρασκευή για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε «δείκτη 5» στην Αττική, δηλαδή red code, με τον συνδυασμό ζέστης, ξηρασίας και μελτεμιών (Hot-Dry-Windy) να αυξάνουν ραγδαία τον κίνδυνο.
  • Ποιες περιοχές κινδυνεύουν: Πέρα από την Αττική, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τα Κύθηρα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).
  • Τα πύρινα μέτωπα: Στην Αττική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Μενίδι, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας. Επίσης, φωτιά ξέσπασε σε Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργο, Αιγάλεω και στη Νέα Μάκρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
4

Έκτακτη εισφορά στα Διυλιστήρια για την ενίσχυση συνταξιούχων

  • Έκτακτη φορολογία: Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.
  • Οι κερδισμένοι: Τα έσοδα που υπολογίζονται στα 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Τα ποσά: Το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα, όπως είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2023.
5

Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων του Euro 2024

  • Στους «16» η Ισπανία: Οι Ισπανοί κατάφεραν να κερδίσουν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στα πλαίσια της δεύτερης αγωνιστικής του Β’ Ομίλου, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
  • Η πρώτη ισοπαλία: Στο πρώτο ματς της ημέρας η Σερβία ήρθε ισόπαλη με 1-1 κόντρα στην Σλοβενία. Η εύστοχη κεφαλιά του Λούκα Γιόβιτς στο 95′ ανάγκασε τον Όμπλακ να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του και να γλιτώσει τη Σερβία από μια δεύτερη, καταδικαστική, ήττα.
  • Η δεύτερη ισοπαλία: Ίδιο σκορ και στο ματς μεταξύ της Δανίας και της Αγγλίας. Με αυτές τις δυο ισοπαλίες, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τον 3ο όμιλο του Euro 2024 αφού και οι τέσσερις ομάδες διατηρούν ελπίδες πρόκρισης ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις