Ήταν οι πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βίντεο έδειχναν ουκρανικό μαχητικό να καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά. Ο μύθος ήθελε τον Ουκρανό πιλότο να καταρρίπτει συνολικά έξι πολεμικά αεροσκάφη των εισβολέων.

Αρχικά από στόμα σε στόμα και στη συνέχεια με τη βοήθεια της Κυβέρνησης δημιουργήθηκε το «φάντασμα του Κιέβου». Αργότερα ο τίτλος αποδόθηκε στον αντισυνταγματάρχη Βιάτσεσλαβ Γέρκο ο οποίος έχασε τη ζωή του την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Ωστόσο, αργότερα ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι το «φάντασμα του Κιέβου» ήταν ένας μύθος. Για την ακρίβεια ήταν ένας τρόπος για να μπορέσει να αποδοθεί τιμή στους πιλότους της 40ης ταξιαρχίας τακτικής αεροπορίας.

Σκοτώθηκε ένα από τα εκλεκτότερα στελέχη της ουκρανικής αεροπορίας

Την Τετάρτη τελέστηκε η κηδεία του Βαλεντίν Κόρεντσουκ ο οποίος υπήρξε ένας από τους καλύτερους πιλότους που διέθετε η ουκρανική αεροπορία. Ένας από αυτούς που βρέθηκαν στην κηδεία του δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Τα φαντάσματα του Κιέβου ήταν αληθινά, και ήταν ο Βιάτσεσλαβ Γιέρκο και ο Βαλεντίν».

Ο Βαλεντίν Κόρεντσουκ έχοντας πετάξει από την πρώτη κιόλας ημέρα της ρωσικής εισβολής, κατέρριψε δώδεκα στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού βομβαρδιστικού, ανέφερε η πολεμική αεροπορία η οποία απέδωσε τιμές ήρωα στον θανόντα.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

REUTERS/Valentyn Ogirenko

REUTERS/Valentyn Ogirenko