Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι κατά τα φαινόμενα ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ καθώς ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, απέσυρε σήμερα την υποψηφιότητά του για τη θέση, σημειώνοντας ότι το ρουμανικό ανώτατο αμυντικό συμβούλιο θα στηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό για την κεφαλή της Συμμαχίας.

Παράλληλα το ρουμάνικο ανώτατο αμυντικό συμβούλιο αποφάσισε να δωρίσει στην Ουκρανία ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot της χώρας, αλλά υπό τον όρο διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους για την αντικατάστασή τους με παρόμοιο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ποιος είναι ο Μαρκ Ρούτε

Ο 57χρονος Ρούτε, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας την περίοδο 2010-2024, είναι βετεράνος της ευρωπαϊκής πολιτικής ο οποίος είχε «συνυπάρξει» με πολλούς ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.

Χώρες όπως, μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν υποστηρίξει από νωρίς την υποψηφιότητα του Ρούτε, προκαλώντας όμως την αντίδραση των Ανατολικοευρωπαίων που θα προτιμούσαν να επιλεγεί κάποιος δικός τους ως διάδοχος του Στόλτενμπεργκ λόγω του συνεχιζόμενο πολέμου στην Ουκρανία.

Στην πορεία ωστόσο, ακόμη και αυτοί έδωσαν τη συναίνεσή τους.

Η μόνη που θα συνέχιζε να αντιδρά στην υποψηφιότητα του Ολλανδού ήταν η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία ζήτησε και κατάφερε να εξαιρεθεί από κάποια σχέδια του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ουκρανία.