Τι είδαμε:
- Την επιδραστικότητα του Κρόος: Αν οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ειπωθούν ψέματα, τότε ο Γερμανός χαφ είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης που εφηύρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι 131 πάσες που επιχείρησε στο 2-0 επί της Ουγγαρίας, για τη νίκη – πρόκριση της «νασιοναλμάντσαφτ», ήταν η τρίτη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ από την στατιστική, την ώρα που οι 124 ολοκληρωμένες υπολείπονται μόνο του Ισπανού Τσάβι σε παιχνίδι με την Ιρλανδία για τη διοργάνωση του 2012. Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν δεν μετανιώνει που έπεσε στα πόδια του για να επιστρέψει στην εθνική για ένα τελευταίο μεγάλο τουρνουά. Με αυτόν παρόντα η Γερμανία είναι στο 5/5.
- Τη διαχρονικότητα του Σατσίρι: Θαρρείς πως κοντεύει στη δύση της καριέρας του. Μα στα 32 του ο Ελβετός επιθετικός έχει χιλιόμετρα να διανύει ακόμη. Πόσο μάλλον παίζοντας στο MLS. Τους «ροσοκροκιάτι» τους υπηρετεί αδιασάλευτα από το 2010 και σ’ αυτά τα 14 χρόνια είναι πλέον ο μοναδικός Ευρωπαίος διεθνής που έχει σκοράρει σε έξι διαδοχικές διοργανώσεις. Το γκολ της ισοφάρισης απέναντι στη Σκωτία, που έφερε στα ίσα το ματς πριν από τη λήξη του πρώτου μισού, διεύρυνε το απίθανο σερί του.
Τι δεν είδαμε
- Κυνικότητα από την Κροατία: Με την αξία των τελικών προσπαθειών της στο 2.68 (xG) και μια ανατροπή εντός δύο λεπτών η Χρβάτσκα ξόδεψε μια τεράστια ευκαιρία για την πολύτιμη νίκη. Επιτρέποντας στην Αλβανία να μείνει στο ματς ως το φινάλε, έπεσε στην παγίδα και με την ισοφάριση του Γιούλασι στο 95′ βρέθηκε πια με την πλάτη στον τοίχο κινδυνεύοντας σοβαρά με αποκλεισμό.
- Νίκη από τη Σκωτία: Από τις 18 Ιουνίου του ’96 και το 1-0 επί της Ελβετίας έχουν μεσολαβήσει αισίως 28 χρόνια! Μόνο πέντε ματς όμως.
Τι θα δούμε
Τρία παιχνίδια με βαθμολογικό και όχι μόνο υπόβαθρο διεξάγονται σήμερα Πέμπτη για τον 2ο και 3ο όμιλο του Euro.
- Το ματς της ημέρας: Η Μεσόγειος φλέγεται στο Γκελζενκίρχεν, καθώς Ισπανία και Ιταλία μονομαχούν επί της ουσίας για την πρωτιά του ομίλου τους ύστερα από τις νικηφόρες πρεμιέρες που είχαν στη διοργάνωση. Η μεν με 3-0 επί της Κροατίας, η δε με 2-1 επί της Αλβανίας. Μεταξύ μας όμως: μήπως βολέψει κάποια εκ των δύο να τερματίσει δεύτερη και να βρεθεί σε πιο ευνοϊκό μονοπάτι αποφεύγοντας ένα πιθανό σταύρωμα με τη Γερμανία στον προημιτελικό; Το αποτέλεσμα θα φανερώσει τις προθέσεις τους, ιδίως από τη στιγμή που γνωρίζουν την έκβαση του Κροατία-Αλβανία (2-2). «Ρόχα» και «Σκουάντρα Ατζούρα» έχουν ανοικτούς λογαριασμούς από το προηγούμενο Euro και και τελικά του Nations League πριν από έναν χρόνο.
- Στον αστερισμό του Μπέλιγχαμ: Αν η Αγγλία μπήκε καλά στο τουρνουά το οφείλει εν πολλοίς στον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Διότι η εμφάνιση κόντρα στη Σερβία ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Κόντρα στους Δανούς τα «τρία λιοντάρια» του Σαουθγκέιτ δυσκολεύονται παραδοσιακά, οπότε για να ντουμπλάρουν τις επιτυχίες τους στον όμιλο και να κλειδώσουν την πρωτιά οφείλουν να ‘ναι αφενός πιο παραγωγικοί αφετέρου αποτελεσματικοί. Του Κρίστιαν Έρικσεν η παρέα θα ήθελε τουλάχιστον να μην χάσει έτσι ώστε κόντρα στη Σερβία να παίξει τις πιθανότητές της.
- Εδώ είναι Βαλκάνια: Όσοι έχουν καλή μνήμη, ενδεχομένως θυμούνται το 3-3 των Σέρβων με τους Σλοβένους στο Euro 2000. Έχουν περάσει 24 χρόνια κι έχουν μεσολαβήσει πολλά γι’ αμφότερους, αλλά το προσωπικό σόου του Ζάχοβιτς ως τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα κι επιστροφή των «όρλοβι» με αιχμή του δόρατος τον Σάβο Μιλόσεβιτς έχει σημαδέψει την ιστορία του εν λόγω ζευγαριού ό,τι κι αν ακολούθησε έκτοτε. Πιο πρόσφατο το 2-2 στο Nations League – μια μικρογραφία του ποδοσφαιρικού θεάματος που είχε «ανέβει» τότε στο μικρό γήπεδο του Σαρλερουά.
Συντονιστείτε
- 16:00 Σλοβενία – Σερβία, ΕΡΤ1
- 19:00 Δανία – Αγγλία, ΕΡΤ1
- 22:00 Ισπανία – Ιταλία, ΕΡΤ1