Κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης.

Στην παραμονή της στην Κάσο, η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Μιχάλη Ερωτόκριτο, επισκέφθηκε τη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων του νησιού, το Τυροκομείο Κάσου. Επιπλέον, ξεναγήθηκε στην Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου και στην έκθεση «Η ευζωνική στολή, ιστορική διαδρομή της μέσα από τα 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Κάσου. Η Πρόεδρος ενημερώθηκε επίσης για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, μετά την επίσημη δοξολογία και τον πανηγυρικό λόγο του Αντιπλοιάρχου ε.α Ιωάννη Παυλόπουλου, η Πρόεδρος μετέβη στο Μνημείο των Ηρώων. Εκεί, μέλη της Προεδρικής Φρουράς και του Τάγματος Ευζώνων απέδωσαν τιμές. Μετά το προσκλητήριο πεσόντων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών της Κάσου.

Σε δήλωσή της στα ΜΜΕ, η Πρόεδρος ανέφερε: «Τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του φρικτού αυτού ολοκαυτώματος, καθώς και των ηρωικών της ναυτικών, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, καλωσορίζοντας την Πρόεδρο, δήλωσε: «Η Ελληνική Πολιτεία, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών μας προγόνων και σεβόμενοι τους σημερινούς ακρίτες, οφείλει να στέκεται διαρκώς αρωγός στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Ηρωικής Νήσου Κάσου και της Δημοτικής Αρχής που τους εκπροσωπεί. Δυστυχώς, η βοήθεια αυτή δεν παρέχεται στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε».

Στην Κάσο παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ι.Μ. Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου Αντώνιος Πατρός, ο Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, αντιπροσωπειών και λαβάρων τοπικών και παροικιακών συλλόγων, τη συμμετοχή της μπάντας του Λιμενικού Σώματος και μελών του πληρώματος της φρεγάτας «Ναβαρίνο». Παρέλασαν επίσης κειμήλια του Αγώνα και εικονίσματα από τις γυναίκες της Κάσου και μαθητές.

Η Πρόεδρος και οι άλλοι επίσημοι παρόντες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων, τιμώντας την ηρωική ιστορία και τη μνήμη των Κασιωτών.