Φωτιά στα δάση: Ευθύνονται τελικά πυρομετεωρολογικές συνθήκες;

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου FLAME, Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος, εξήγησε τα δεδομένα για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών.

Δεκάδες φωτιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (19/06). Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου FLAME, Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος, εξήγησε τα δεδομένα για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες δεν ευθύνονται αποκλειστικά για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών.

Σε ανάρτησή του επισημαίνει πως οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Στον απόηχο της σημερινής ημέρας, αναρωτιέμαι..

Ευθύνονται οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες για τις πολλές ενάρξεις δασικών πυρκαγιών; Όχι. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ΔΕΝ οδηγούν από μόνες τους σε έναρξη δασικών πυρκαγιών. Οι πυρομετεωρολογικές διευκολύνουν την έναρξη πυρκαγιάς ΕΑΝ υπάρξει η «σπίθα» και στη συνέχεια καθορίζουν την εξάπλωση και τη συμπεριφορά της φωτιάς.

Τότε ποιος/τι ευθύνεται για τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών; Κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη δραστηριότητα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ωστόσο, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές «αποχρώσεις». Μπορεί να είναι καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, μπορεί να είναι υπαίθριο άναμμα φωτιάς (BBQ), μπορεί ακόμα να είναι και μια αστοχία του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι σημασία έχουν τα παραπάνω; Όταν επισκεπτόμαστε το γιατρό μας, του αναφέρουμε πού πονάμε ώστε να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία. Κατ’ αναλογία, μια λεπτομερής καταγραφή και ανάλυση των αιτίων έναρξης θα μπορούσε να συνεισφέρει στον εντοπισμό του «πού ακριβώς πονάμε περισσότερο» και έχουμε τόσες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα, διαφορετικά θα προσεγγίσεις το «πρόβλημα» εάν 8 στις 10 πυρκαγιές ξεκινούν από αγροτικές δραστηριότητες και με άλλο τρόπο εάν ξεκινούν από δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέλω να πιστεύω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει συγκεντρωμένα τα στοιχεία αυτά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναλυθούν και αντίστοιχα να καταρτιστούν οι «θεραπείες», αντιμετωπίζοντας το «πρόβλημα» στη ρίζα του, μέσα από τον περιορισμό του κινδύνου, ο οποίος αποτελεί και θεμελιώδη πυλώνα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.