Ο Ελληνογάλλος πολιτικός επιστήμονας Δρ. Γεώργιος Τασσιόπουλος θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη για την Ελληνική διασπορά στη Γαλλία, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο Δρ Τασσιόπουλος, με μεγάλη εμπειρία στην ελληνική και γαλλική πολιτική, καθώς και στη γεωπολιτική, φέρνει πληθώρα γνώσεων στη συζήτηση. Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, με οικογενειακές ρίζες στη Μεσσηνία και τα Δωδεκάνησα, ο Δρ. Τασσιόπουλος εγκαταστάθηκε στη Γαλλία πριν από δύο δεκαετίες. Η διεπιστημονική προσέγγισή του, σε συνδυασμό με μια βαθιά εμπειρική και θεωρητική κατανόηση, υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα διερεύνηση των ιστορικών και σύγχρονων δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Η διάλεξη θα παρουσιαστεί ζωντανά τόσο στο Facebook όσο και στο Youtube, παρέχοντας προσβασιμότητα σε ένα ευρύ κοινό. Ο Δρ Τασσιόπουλος θα εμβαθύνει στη διαρκή σύνδεση μεταξύ των δύο εθνών, που εκτείνεται σε περισσότερα από 2600 χρόνια κοινής ιστορίας. Από τις πολιτιστικές ανταλλαγές έως τις πολιτικές συμμαχίες, η παρουσίαση θα αναδείξει την πολύπλευρη σχέση που συνεχίζει να διαμορφώνει τις ταυτότητες και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Δρ Τασσιόπουλο, «ο κύριος σκοπός της διάλεξης είναι να εξηγήσει σε ένα ευρύ κοινό, αφενός, τη μακρόχρονη ελληνική παρουσία στη Γαλλία και, αφετέρου, τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισαν σημαντικοί Έλληνες Γάλλοι και στις δύο χώρες». Ερευνώντας το παρελθόν και το παρόν, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.