Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Απόστολος Λύτρας καταφθάνει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 52χρονος κατηγορούμενος δείχνει χαμένος στις σκέψεις του και δεν κοιτάει ούτε στιγμή τους δημοσιογράφους. Είναι εξάλλου η ώρα που ανοίγει για τον ίδιο ένα από τα πιο δυσάρεστα κεφάλαια της ζωής του.

Με ποιους μοιράζεται το VIP κελί

Ο Απόστολος Λύτρας πήρε το δρόμο για την έκτη πτέρυγα, γνωστή και ως VIP. Εκεί στο παρελθόν είχαν κρατηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

Ο 52χρονος ποινικολόγος, που προφυλακίστηκε για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, μεταφέρεται από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε κελί υψίστης ασφαλείας μαζί με άλλους 2 κρατούμενους.

Πρόκειται για έναν επιχειρηματία από την Αράχωβα που είχε συλληφθεί για απάτη και ακόμα έναν επιχειρηματία, ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας καταστημάτων, που συνελήφθη για εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, ο ποινικολόγος έχει πάρει από το μεσημέρι το πάνω κρεβάτι στη μία από τις δύο κουκέτες.

Το χρονικό της προφυλάκισης

Η αντίστροφη μέτρηση για την προφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ξεκίνησε χθες όταν εκδόθηκε σε βάρος του ποινικολόγου ένταλμα σύλληψης.

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης όταν ο γνωστός δικηγόρος παραδόθηκε αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα της Παλλήνης.

Τρεις και πλέον ώρες μετά μεταφέρθηκε στο ΑΤ Νέας Φιλαδέλφειας όπου και διανυκτέρευσε, με την Σοφία Πολυζωγοπούλου να φτάνει στο ΑΤ Παλλήνης στις 23:00 το βράδυ συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, μετά τη μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον της ο Απόστολος Λύτρας για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.

Η 37χρονη αφέθηκε ελεύθερη καθώς οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος και λόγω της δικηγορικής της ιδιότητας έχει ειδική δωσιδικία.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Απόστολος Λύτρας βρέθηκε εκ νέου στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος από τον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Σε όλες τις φωτογραφίες αποτυπώνεται η μελαγχολία, η στεναχώρια και ο έντονος προβληματισμός του ποινικολόγου, για την τροπή που πήραν τα πράγματα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους, βρίσκονται ακόμα και εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ για να αναλύσουν όχι μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και τις μεγάλες διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη σύλληψη του την Κυριακή, ο ποινικολόγος απέστειλε μηνύματα στη σύζυγό του, με εκείνη να τον καταγγέλλει για παραβίαση των περιοριστικών όρων.

«Παρά την επιβολή του όρου της μη συναναστροφής μαζί μου που ίδιος ο ίδιος 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 12:34 μετά μεσημβρίαν μου απέστειλε γραπτά μηνύματα στο κινητό αντίγραφα των οποίων θα σας προσκομίσω. Κατόπιν αυτών αναγκάστηκα να τον κάνω αποκλεισμό μέσω σχετικής εφαρμογής που έχει το κινητό μου», ανέφερε η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα.

Είχε προηγηθεί η μήνυση της 37χρονης τόσο σε βάρος του Απόστολου Λύτρα όσο και κατά της πρώην συζύγου του, η οποία είχε εμφανιστεί απροειδοποίητα στο σπίτι της στο Γέρακα λίγες ώρες νωρίτερα.

«Δεν έχω καμία σχέση με το χθεσινοβραδινό εγώ, δηλαδή απορώ, ήταν μία πρωτοβουλία της κόρης μου επειδή χρειαζόταν χρήματα γιατί θα πήγαινε η αδελφή της στην Κύπρο και πήγανε μόνα τους τα παιδιά έχοντας μία άριστη σχέση», ανέφερε ο Απόστολος Λύτρας.

Μήνυση κατέθεσε η 37χρονη και σε βάρος δικηγόρου, στενού συνεργάτη του ζευγαριού, ο οποίος την είχε προσθέσει σε ομαδικό γκρουπ στο viber με τον Απόστολο Λύτρα και ο οποίος την καλούσε να πάρουν μέτρα, για να περιοριστεί η δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Πόσο θα μείνει στη φυλακή;

Οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στις φυλακές να τον επισκεφθούν ήταν η αδελφή του και ο δικηγόρος του.

Στην απόφαση της ανακρίτριας, να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο Απόστολος Λύτρας μέτρησε και η ενημέρωση που έλαβε από την αστυνομία πως αναζητείτο στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και δεν είχε εντοπιστεί με αποτέλεσμα να κριθεί ύποπτος φυγής.

Ο Απόστολος Λύτρας αναμένεται να παραμείνει στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Η προσωρινή κράτηση του δικηγόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18 μήνες, που είναι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο αλλά σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί εντολή από τον Άρειο Πάγο για την κατά προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης και παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Η μήνυση Κούγια

Στο περιθώριο των εξελίξεων η απόφαση του Αλέξη Κούγια να καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, με αφορμή ένα μήνυμά της, σε συνεργάτη του Απόστολου Λύτρα, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Μάζεψε τον, έμαθα ότι μιλάει με Κούγια και λένε π@…ριές», αναφέρει το μήνυμα της Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

«Σε ένα εκ των μηνυμάτων η φερόμενη ως βαριά τραυματισμένη και φερόμενη ως τρομοκρατημένη κ Πολυζωγοπούλου αποστέλλει ένα μήνυμα στον συνεργάτη του Αποστόλου Λύτρα, με το οποίο όχι μόνο συκοφαντεί τον κύριο Κούγια, αλλά κυρίως αναδεικνύει το ποιας ποιότητος προσωπικότητα είναι και ότι μόνο τρομοκρατημένη δεν είναι. Το συγκεκριμένο μήνυμα θίγει την τιμή και την υπόληψη του κ. Αλεξίου Κούγια τόσο ως ανθρώπου, όσο και ως Δικηγόρου και το περιεχόμενο του είναι παντελώς ψευδές και συκοφαντικό», αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Αλέξη Κούγια.

Νέα μέτρα Φλωρίδη

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε νομοθετικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με την προσωρινή κράτηση να γίνεται κανόνας και τους δράστες να εκτίουν κανονικά τις ποινές τους, χωρίς να έχουν δυνατότητα αναστολής.

Ο νέος οδικός χάρτης περιλαμβάνει 13 νέες διατάξεις, που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και τα οποία υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας δικαστών και εισαγγελέων.

Το πλαίσιο, μάλιστα, αυστηροποιείται περαιτέρω, με τους κατηγορούμενους για κακούργημα να φορούν σε κάποιες περιπτώσεις βραχιολάκι ή να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στα νέα μέτρα προβλέπεται επίσης:

  • Προσωρινή κράτηση έως 6 μήνες ακόμη και για πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις,
  • Κράτηση έως 5 ημέρες για αυτόφωρα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας,
  • Επιβολή περιοριστικών όρων πριν τη δίωξη.

Στο «σφυρί» σπίτι και γραφείο

Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου βγαίνει στο σφυρί η μεζονέτα 410 τ.μ του Απόστολου Λύτρα στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι όπου έμενε με την 37χρονη σύζυγό του στον Γέρακα και προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του, προχθές το βράδυ, σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για τη ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους ώστε να σταματήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Ο Απόστολος Λύτρας, ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος και με τον πλειστηριασμό γραφείων του, επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά, είναι προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί στις 20 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τις 74.000 ευρώ.

Πέρα από τα ακίνητα, που κινδυνεύει ο ίδιος να χάσει, οι καθυστερήσεις πληρωμών στο δικηγορικό γραφείο που διατηρεί με την σύζυγό του, έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όριά τους.

Στενός συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα, μάλιστα, φέρεται να πλήρωσε με δικά του χρήματα τα έξοδα για επαγγελματικό ταξίδι στην Κρήτη.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι επίκειται φορολογικός έλεγχος για τον Απόστολο Λύτρα, μετά και τις αναφορές για την ύπαρξη χρημάτων στο σπίτι, ικανών να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και τη μισθοδοσία 14 υπαλλήλων.