Ως «νοικοκύρεμα» παρουσιάζεται από την Κουμουνδούρου η τακτική των απολύσεων και της γενικότερης εκκαθάρισης του στελεχιακού δυναμικού.

Αν και ο Γιώργος Τσίπρας επέμεινε πως η δική του αποπομπή από τη λίστα των συνεργατών της κοινοβουλευτικής ομάδας ήρθε «επειδή όποιος δεν είναι απολύτως της γνώμης του προέδρου» καρατομείται αντιδημοκρατικά, η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλη διάσταση.

«Συμμάζεμα, όχι δάνειο»

Όπως η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά ενημέρωσε την Πέμπτη, πρόκειται για – αιφνιδιαστικές ή μη- αποφάσεις που εντάσσονται σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα. Αυτή μάλιστα που αφορούσε τον ξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού ήταν από καιρό ειλημμένη κι ας έκανε λόγο ο ίδιος για «παιδαριώδεις αθλιότητες» και «δολοφονία χαρακτήρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 έχασε τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα και άρα τη μισή επιχορήγηση» επεσήμανε στο Action24, με αποτέλεσμα να προκύψουν «οικονομικά προβλήματα». Γι’ αυτό και «θα γίνει ό,τι είναι χρήσιμο προκειμένου να αναπνεύσει οικονομικά το κόμμα».

Δεν αποκλείονται νέες απολύσεις

Εκ του παραπάνω γίνεται σαφές πως δεν διαψεύδονται οι εκτιμήσεις πως υπάρξει συνέχεια με στελέχη που, κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δουλεύουν για τα χρήματα που λαμβάνουν. Η κυρία Κεχαγιά είπε πως πιστεύει ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις», αλλά δεν το απέκλεισε κιόλας.

Ούτως ή άλλως «δεν είναι λύση να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», παραπέμποντας ουσιαστικά στο δάνειο που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χορηγήσει το Δεκέμβριο του 2023 στο ταμείο του κόμματος προκειμένου να καλυφθεί το δώρο των εργαζομένων στα κομματικά media. Ένα δάνειο, του οποίου η διαρροή στον Τύπο έμελλε ν’ αποτελέσει την αφορμή απόλυσης του διευθυντή οικονομικών Θύμιου Γεωργόπουλου.

«Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο»

Οι αιτιάσεις από το προεδρικό περιβάλλον για τον άκομψο τρόπο που οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Τσίπρας απομακρύνθηκαν δεν έπεισαν πολλά άλλα στελέχη της πτέρυγας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Εάν δεν υπήρχε το μέγα θέμα ότι εκδιώχθηκαν για τις απόψεις τους, προφανώς θα μπορούσε να γίνει αλλαγή συνεργατών. Από τον Τεμπονέρα μέχρι και τον Τσίπρα εκδιώχθηκαν επειδή ο Κασσελάκης δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές τους απόψεις. Είναι απολύτως πολιτικό το υπόβαθρο, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης στον ΣΚΑΪ.

«Όταν η κοινωνία φωνάζει ενωθείτε, μικρονοϊκά να εξελίσσονται τέτοιες καταστάσεις είναι έξω από την κοινωνία» συνέχισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, επιμένοντας πως «οι εκκαθαρίσεις έγιναν επειδή με τις απόψεις των τριών εν ενεργεία πολιτικών στελεχών δεν συμφωνούσε ο κ. Κασσελάκης».

Κατά τον κ. Ραγκούση είναι σημαντικό από τη μία «ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει διαύγεια και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων» και από την άλλη «να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα ο κ. Κασσελάκης το συνολο των μισθοδοτούμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσα παίρνουν, πόσοι προσελήφθησαν επί προεδρίας του και πόσοι εργάζονται στα ινστιτούτα».

«Γιατί να διαγραφώ; Είναι Πυθία ο κ. Κασσελάκης;»

Ανάλογου ύφους η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Κατά τα λεγόμενά του «οι απολύσεις είναι καθαρά πολιτικής δίωξης», διότι «φεύγει όποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελακη στην Κουμουνδούρου».

«Εγώ κατέθεσα την πρόταση στο προηγούμενο συνέδριο να μην μετέχουν τα εκλεγμένα σε όργανα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα. Αυτή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και από τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη», σημείωσε ακόμη, χαρακτηρίζοντας «άθλιες» τις φήμες πως θα είναι μεταξύ εκείνων που θα έχουν την ίδια μοίρα με Τεμπονέρα, Θεοχαρόπουλο και Τσίπρα.

«Δεν είχα ποτέ καμία αμειβόμενη θέση ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι άθλια συμπεριφορά που δεν βοηθάει κανέναν», υποστήριξε ο έμπειρος πολιτικός και διερωτήθηκε «γιατί να διαγραφώ; Είναι Πυθία ο κ Κασσελάκης; Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ποινικοποιείται η άποψη έκφρασης».

Προτού καταλήξει ότι «ο Κασσελάκης δεν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Πώς θα το κάνει με 14,9%; Απέτυχε η μη πολιτική πρόταση, η άκρατη επικοινωνία».

«Το οργανόγραμμα πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα»

«Πώς θα ενώσεις τον χώρο αν δεν μπορείς να ενώσεις το κόμμα;» ρώτησε ρητορικά από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, που εμφανίζεται μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν με αποπομπή ως συνεργάτης του Γιώργου Καραμέρου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αρνήθηκε να μπει σε δημόσια συζήτηση, δημόσια αξιολόγησης στελεχών, αν δηλαδή «ο Γιώργος Τσίπρας δουλεύει περισσότερο, ο Κώστας Ζαχαριάδης λιγότερο, ο τρίτος, τέταρτος».

Για τον ίδιο «το οργανόγραμμα του κόμματος πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα, στην Πολιτική Γραμματεία και εκεί να γίνεται η διάταξη των δυνάμεων».

Ψάχνει υποστηρικτές ο Κασσελάκης

Είτε η αφαίρεση στελεχών από το μισθολόγιο έγινε αποκλειστικά και μόνο για λόγους συμμαζέματος είτε εμπεριέχουν μέσα τους ρεβανσιστική διάθεση, δεν διαψεύδεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει οικονομικής φύσεως ζητήματα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να τακτοποιήσει.

Υιοθετώντας την αμερικανική πρακτική των χορηγιών για τις καμπάνιες των κομμάτων, ο Στ. Κασσελάκης έχει δρομολογήσει επαφές στο Σικάγο με ανθρώπους που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα και να καλύψουν «τρύπες» μέσα από το δικό του ινστιτούτο.