Μεϊμαράκης: Δεν κατάφερε να εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΕΛΚ-Τελευταίος στην ψηφοφορία

Παρά τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Τι σχολιάζει η κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κατάφερε να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τη συμμετοχή του στη σχετική ψηφοφορία.

Η τελευταία θέση και η επανεκλογή Βέμπερ

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν εξελέγη αλλά ήρθε τελευταίος στη σχετική ψηφοφορία. Για την ακρίβεια, ο κύριος Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 85 ψήφους, ενώ ο τελευταίος εκ των αντιπροέδρων που εκλέγονται 102. Στην ίδια ψηφοφορία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ελέγχει πλήρως την κεντροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάφερε να επανεκλεγεί στην προεδρία για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ η Βόζενμπεργκ

Μάλιστα ο κύριος Μεϊμαράκης δεν θα είναι επικεφαλής ούτε των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης ήταν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς τη θέση αυτή ανέλαβε η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ. Το αιτιολογικό με το οποίο η κυρία Βόζενμπεργκ ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση άλλωστε αφορούσε

Το σχόλιο της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχολίασε για την ψηφοφορία των αντιπροέδρων του ΕΛΚ ότι «προφανώς το αποτέλεσμα αυτό δεν μας ευχαριστεί. Επιθυμία μας ήταν η εκλογή του κ.Μεϊμαράκη». Έσπευσε δε να υποστηρίξει ότι είναι «μηδενιστική λογική χωρίς βάση» το να απομονώνει κανείς τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και να ερμηνεύει ότι δεν είναι ισχυρή η Ελλάδα ή ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα από τα πιο κομβικά πρόσωπα στη διαπραγμάτευση για την προεδρία της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων.

Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους του «μητρικού» ευρωπαϊκού κόμματος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ήταν μία μυστική διαδικασία. «Εμείς θεωρούμε τον κ. Μεϊμαράκη ένα από τα πιο εμβληματικά στελέχη της ΝΔ, κομβικής σημασίας ευρωβουλευτή, έχει υπάρξει πρώην πρόεδρος του κόμματος και της Βουλής. Πάμε στους επόμενους στόχους».

Οι δέκα αντιπρόεδροι που εξελέγησαν (με αλφαβητική σειρά):

François-Xavier BELLAMY (Γαλλία, Les Républicains)

Andrzej HALICKI (Πολωνία, Platforma Obywatelska)

Jeroen LENAERS (Κάτω Χώρες, Christen Democratisch Appèl)

Dolors MONTSERRAT (Ισπανία, Partido Popular)

Siegfried MUREŞAN (Ρουμανία, Partidul Naţional Liberal)

Lidia PEREIRA (Πορτογαλία, Partido Social Democrata)

Massimiliano SALINI (Ιταλία, Forza Italia)

Tomas TOBÉ (Σουηδία, Moderaterna)

Romana TOMC (Σλοβενία, Slovenska demokratska stranka)

Željana ZOVKO (Κροατία, Hrvatska demokratska zajednica)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.