Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια σειρά από κοινωνικές πολιτικές που περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η υποστήριξη ατόμων με αναπηρία, η δημογραφική αναστροφή, η ενίσχυση της απασχόλησης και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Ανατρέχοντας στις κοινωνικές πολιτικές παρατηρούμε ότι θέματα που απασχολούσαν τη χώρα για δεκαετίες αντιμετωπίστηκαν με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία. Η ορατότητα και η στήριξη της ευαλωτότητας είναι η καθημερινή μέριμνα αυτής της Πολιτείας.

Για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις για την εξασφάλιση της αυτονομίας, της ασφάλειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Ήδη, η λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας στην Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας. Αυτή η νέα ψηφιακή πλατφόρμα εξαλείφει την ανάγκη για πολλαπλές επισκέψεις στα φυσικά κέντρα ΚΕΠΑ, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία

Με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, η κυβέρνηση υλοποιεί το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει πολλαπλές παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων γονέων και την ενίσχυση της οικογενειακής συνοχής. Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων τα στεγαστικά προγράμματα, η υποστήριξη νέων οικογενειών, η ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και τα προγράμματα για την ενεργό γήρανση και επιστροφή των ηλικιωμένων στην εργασία.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ και σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, στοχεύοντας στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων και στη μείωση της ανισότητας

Η στήριξη είναι πολύπλευρη σε κάθε οικογένεια με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια. Σε νέους, σε νέες οικογένειες και σε εργαζόμενους. Ειδικότερα, αυξήθηκαν όλα τα επιδόματα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (επίδομα στέγασης, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα παιδιού κοκ).

Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξήθηκε για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας ξεκινώντας με 2.400 για το πρώτο παιδί, ενώ ήδη έχει αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και έγινε επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών.

Επίσης, επέκταση έγινε και στο ολοήμερο σχολείου, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να έχουν κάπου να αφήσουν το παιδί τους και όχι απλά σε ένα «πάρκινγκ» παιδιών, αλλά κάπου που θα μπορεί να απασχολείται δημιουργικά και να αισθάνονται οι οικογένειες ότι το παιδί αποκομίζει κάτι ουσιαστικό από το ολοήμερο σχολείο. Μάλιστα, θεσμοί όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς» και η χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακριβώς εκεί κατατείνουν.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν νέες άδειες για την συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Είναι πραγματικότητα η άδεια πατρότητας 14 ημερών, η επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, και η εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 4ήμερη εργασία χωρίς απώλεια εισοδήματος για τους μισθωτούς.

Αντί διαπιστώσεων για το πρόβλημα της ανεργίας που ανάγκαζε επί χρόνια λαμπρούς, νέους επιστήμονες να μεταναστεύσουν, η κυβέρνηση εφάρμοσε σοβαρές πολιτικές, με αποτέλεσμα σήμερα, πολλοί από αυτούς να επιστρέφουν για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Εφαρμόζονται προγράμματα πάρα πολύ επιτυχημένα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για συμπολίτες μας άνω των 55, οι οποίοι θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας ώστε να συμπληρώσουν τα ένσημά τους και να βγουν στη σύνταξη. Οι εργαζόμενοι ικανοποιημένοι, οι Δήμοι, οι δημόσιοι φορείς στους οποίους εργάζονται, ενθουσιασμένοι με την προθυμία των εργαζόμενων να δουλέψουν.

Πρόσφατα, λειτούργησε ειδικό γραφείο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που ασχολείται με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: ΑμεΑ, τοξικομανείς, ανθρώπους που βγήκαν από τη φυλακή, οι οποίοι δικαιούνται και αυτοί μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά εργασίας.

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες, με 12.237 εγγραφές μέχρι στιγμής.

Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες που, αν και σε άλλο πεδίο πολιτικής, συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης. Για παράδειγμα το ψηφιακό κράτος και η καταπολέμηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Στον e-ΕΦΚΑ, 108 ψηφιακές υπηρεσίες έχουν τεθεί στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 230 εκατομμύρια συναλλαγές.

Βασικοί στόχοι είναι ο σταδιακός περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, η εξάλειψη της άσκοπης ταλαιπωρίας, η αδιάλειπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών, καθώς και η απαλλαγή από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, η κανονικότητα του e-ΕΦΚΑ είναι πλέον συνυφασμένη με την ψηφιοποίησή του. Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, η προσθήκη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών αποτελούν έργα-πυλώνες που έχουμε εκκινήσει για τη μετεξέλιξη του Φορέα σε έναν μοντέρνο Οργανισμό με στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Η επιτυχία της Κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική είναι αδιαμφισβήτητη και ξεπέρασε τις προσδοκίες, αποδεικνύοντας ότι η ουσιαστική κοινωνική πολιτική δεν είναι προνόμιο ενός κόμματος ή κάποιας πολιτικής σχολής. Άλλωστε στο τέλος κάθε ημέρας δεν κρινόμαστε για τα ωραία λόγια, αλλά για το αποτύπωμα των πράξεών μας στην καθημερινότητα των πολιτών και για τις παρεμβάσεις μας που θα βελτιώσουν τη ζωή των επόμενων γενεών.

Ο κ. Παναγιώτης Κοκκόρης είναι A’ Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ.