Ξεχάστε τα «βαρετά» ασημί, μπλε και λευκά καντράν. Ακόμη και το διαχρονικό μαύρο μοιάζει να έχει χάσει την αίγλη του. Το 2024 ψηφίζει χρώμα και μάλιστα έντονο, στακάτο, φωτεινό και χαρούμενο. Όπως πρέπει να είναι και η διάθεσή μας το καλοκαίρι. Οι πρώτες ενδείξεις υπήρξαν από την αρχή της χρονιάς, τόσο στην εβδομάδα Ωρολογοποιίας του Ομίλου LVMH στο Μαϊάμι, όσο και τον Απρίλιο στο Σαλόνι Ωρολογοποιίας της Γενεύης, όταν μάρκες όπως η Hublot και η TAG Heuer παρουσίασαν ουκ ολίγα νέα μοντέλα τους σε έντονους χρωματισμούς.

HUBLOT

Η Hublot έβαλε πολύ χρώμα στα κεραμικά υψηλής τεχνολογίας αλλά ακόμη και στα κρύσταλλα ζαφειριού με τα οποία κατασκεύασε τις κάσες των ρολογιών της.

Πορτοκαλί, μωβ, πράσινο παπαγαλί, τυρκουάζ, έντονο μπλε, εκτυφλωτικό κίτρινο, ενώ είδαμε και μοντέλα τύπου rainbow, δηλαδή με πολύτιμους λίθους σε όλους τους τόνους του ουράνιου τόξου.

TAG HEUER

Η TAG Heuer επέλεξε διάφορες τολμηρές αποχρώσεις του πράσινου τόσο για τα καταδυτικά Aquaracer όσο και για τα Carrera και τα Connected Calibre E.

Πιο πρόσφατα παρουσίασε τη συλλογή Formula 1 x Kith με δέκα διαφορετικά μοντέλα, τα περισσότερα πολύχρωμα.

ZENITH

Ζωηρό πράσινο επέλεξε και η Zenith για να ντύσει τον δημοφιλή χρονογράφο της Chronomaster Sport με ατσαλινη κάσα 41 χιλιοστών, πράσινη κεραμική στεφάνη με ταχυμετρική κλίμακα και τρεις μετρητές σε ασημί, γκρι σκούρο και μπλε χρώμα.

Συνδυάζεται είτε με ατσάλινο μπρασελέ είτε με πράσινο λουράκι από καουτσούκ.

BULGARI

Ο οίκος Bulgari δεν συνηθίζει να ξεφεύγει από τους κλασικούς χρωματισμούς. Εξαίρεση η συλλογή Aluminium που στην πιο φρέσκια εκδοχή της απέκτησε έναν χρονογράφο Grand Turismo με κατακίτρινο καντράν και μαύρους μετρητές. Πραγματικά δυναμικός συνδυασμός.

VACHERON CONSTANTIN

Μία πολύ ωραία «πληθωρική» απόχρωση του πράσινου επέλεξε η Vacheron Constantin για τα καντράν και τα λουράκια τεσσάρων νέων μοντέλων Overseas από ροζ χρυσό 18Κ. Είναι τα Overseas Dual Time και Self-Winding με διάμετρο κάσας 41 mm, το Overseas Chronograph 42.5mm και το Overseas Self-Winding 35mm με διαμάντια στη στεφάνη.

Φορούν μπρασελέ από ροζ χρυσό αλλά χάρη στο σύστημα εύκολης αλλαγής της VC συνοδεύονται και από δύο λουράκια –πράσινα βεβαίως– από λείο δέρμα και από ανάγλυφο καουτσούκ.

IWC

Τέσσερα νέα Portugieser με ένα απίθανο γαλάζιο καντράν και ομοιόχρωμο δερμάτινο λουράκι παρουσίασε στην Watches & Wonders η IWC.

Horizon Blue ονομάζει η ελβετική εταιρεία αυτή την απόχρωση και την είδαμε στις εξής εκδόσεις: Αυτόματο 40 mm, αυτόματο 42 mm, χρονογράφο 41 mm και Perpetual Calendar 44mm, όλες με κάσες από λευκό χρυσό 18Κ.

GRAND SEIKO

Ένα εντυπωσιακό κόκκινο επέλεξε η Grand Seiko για τον ολοκαίνουριο χρονογράφο της Sport Spring Drive που έκανε το ντεμπούτο του στη Γενεύη τον Απρίλιο.

Το καντράν του με την περίτεχνη μεταλλική ανάγλυφη υφή που μιμείται τη χαίτη ενός λιονταριού αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον τρόπο που το χτυπά το φως κινούμενο στο φάσμα του ροζ-κόκκινου-πορτοκαλί. Όπως το συνηθίζει η ιαπωνική εταιρεία, είναι εμπνευσμένο από τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του όρους Χοτάκα στην επαρχία Σινσού.

BREITLING

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, η Breitling παρουσίασε μία πολύχρωμη σειρά μοντέλων Superocean. Έχουν καντράν με δείκτες ώρας στα χρώματα ουράνιου τόξου που φέρουν μάλιστα και επίστρωση Super-LumiNova® σε κίτρινο, πράσινο, μπλε, ινδικό μπλε, βιολετί, κόκκινο και πορτοκαλί Τα μοντέλα Superocean Rainbow διατίθενται σε τέσσερις εκδόσεις 42 mm με λουράκια από καουτσούκ σε τιρκουάζ, γαλαζοπράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο, καθώς και σε μια θηλυκή έκδοση 36 mm με κάσα από ατσάλι και κόκκινο χρυσό 18Κ.

Μαζί παρουσιάστηκε και μία ωραιότατη έκδοση Superocean Automatic 44mm με τυρκουάζ καντράν και λουράκι.

TUDOR

Και οι σκληροί φορούν ροζ. Αυτό σκέφτηκαν στην Tudor και έφτιαξαν τον χρονογράφο Black Bay με ροζ-κουφετί καντράν. Υπάρχει λόγος βεβαίως. Η πρόσφατη συνεργασία της Tudor ως επίσημος χρονομέτρης της ποδοσφαιρικής ομάδας Inter Miami CF του Ντέιβιντ Μπέκαμ, που είναι και πρεσβευτής της ελβετικής εταιρείας.

Ο χρονογράφος είναι ατσάλινος με διάμετρο 41 χιλ., στεγανός μέχρι 200 μ. Δεν είναι limited edition αλλά περιορισμένης παραγωγής. Κάτι μας λέει ότι θα γίνει ανάρπαστος και θα τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί στις δημοπρασίες μετά από χρόνια.

ORIS

H Oris την περασμένη χρονιά μας είχε εκπλήξει με το λαχανί καντράν του ProPilot X Kermit Edition, ενός απολύτως σοβαρού ρολογιού με υψηλής τεχνολογίας μηχανισμό και με τον αγαπημένο βάτραχο του Μάπετ Σόου να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στην ένδειξη ημερομηνίας.

Φέτος παρουσιάζει δύο συλλεκτικές εκδόσεις του Aquis Date 41,50mm με καντράν στα χρώματα του καρπουζιού –κόκκινο και έντονο πράσινο– και κεραμικές λευκές στεφάνες. Ό,τι πρέπει για εξορμήσεις στη θάλασσα.

EBEL

Σε ένα θερμό κόκκινο-κοραλλί καντράν, το Sport Classic Grande Luscious Dial της Ebel αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές νέες προτάσεις της ελβετικής εταιρείας.

Λεπτό και κομψό στον καρπό, έχει τη γνώριμη εξάγωνη βιδωτή στεφάνη και στις ενδείξεις των ωρών έχει τέσσερις λατινικούς αριθμούς και οκτώ διαμάντια.

NOMOS GLASHÜTTE

Το πιο πολύχρωμο περίπτερο της Watches & Wonders το είχε αναμφισβήτητα η γερμανική ωρολογοποιία Nomos Glashütte. Με αφορμή τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της δημιούργησε 31 μοντέλα Tangente 38 Date σε ευφάνταστους χρωματικούς συνδυασμούς. Επειδή το σύμπαν της μηχανικής ωρολογοποιίας φαντάζει αρκετά ασπρόμαυρο, η Nomos αποφάσισε να το χρωματίσει. Γιατί το χρώμα προσφέρει ζωή, προσωπικότητα, ποικιλία.

Η μάρκα που εμπνέεται σχεδιαστικά από το κίνημα Bauhaus διατηρεί και εδώ τις μινιμαλιστικές φόρμες που μας έχει συνηθίσει. Τα νέα ρολόγια είναι ατσάλινα, με διάμετρο κάσας 37,5 χιλιοστά και έχουν κουρδιστό μηχανισμό και υφασμάτινα λουράκια. Καθεμία από τις 31 εκδόσεις θα κυκλοφορήσει σε 175 αντίτυπα.

DOXA

Ζωηρό κίτρινο, πράσινο του σμαραγδιού, πορτοκαλί, φωτεινό μπλε και τυρκουάζ είναι τα χρώματα που επέλεξε η DOXA για τα νέα καταδυτικά της μοντέλα SUB 200T.

Έχουν όλα κάσες διαμέτρου 39 mm από ανοξείδωτο ατσάλι και τα καντράν τους βγαίνουν είτε με λεία είτε με sunray υφή και συνδυάζονται είτε με ατσάλινο μπρασελέ είτε με λουράκια από καουτσούκ στον ίδιο τόνο με το καντράν.

LONGINES

Σε πιο ήπια παλέτα αλλά σε πολύ ενδιαφέρουσες αποχρώσεις κινείται η Longines με τα νέα Conquest. Γαλάζιο του πάγου, απαλό πράσινο και ζωηρό ροζ ταιριάζουν απόλυτα με το ψυχρό ανοξείδωτο ατσάλι της κάσας και του μπρασελέ.

H διάμετρός τους στα 34 χιλιοστά τα κάνει ιδανικά για γυναικείους κυρίως καρπούς ενώ υπάρχουν και σε άλλες νέες εκδοχές στα 38 χιλιοστά που απευθύνονται και στα δύο φύλα, με καντράν σε έντονο μπλε, πράσινο ή στο χρώμα της σαμπάνιας.

RADO

Η Rado μας εξέπλημε φέτος ευχάριστα καθώς πρόσθεσε πολύ χρώμα στις συλλογές των κεραμικών της ρολογιών.

Κίτρινο του ήλιου, ζωηρό μπλε και βεραμάν είναι μερικοί μόνο από τους τόνους που έντυσαν τα True Square και Captain Cook το 2024.

HAMILTON

Ιδανικοί σύντροφοι για περιπέτειες στο νερό, στην παραλία, στο βυθό της θάλασσας ή σε κάποια πισίνα, τα νέα Khaki Navy Scuba Auto της Hamilton εντυπωσιάζουν όχι μόνο για την καταδυτική και μηχανική τους αξιοπιστία αλλά και για τα έντονα χρώματά τους.

Εκτυφλωτικό κίτρινο, φούξια ή πορτοκαλί, κάνουν τέλεια αντίθεση με το μαύρο της στεφάνης και του καντράν.

SWATCH

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το αφιέρωμα στο χρώμα μία μάρκα που ειδικεύεται σ’ αυτό. Η Swatch έβαλε και φέτος τα δυνατά της για να μας καταπλήξει. Από τη συλλογή Neon με πλήθος νέων πολύχρωμων μοντέλων που φωσφορίζουν στο σκοτάδι και είναι εμπνευσμένα από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90…

…μέχρι τις νέες εκδοχές του Bioceramic MoonSwatch που αυτή τη φορά αφορούν τη Γη εξού και το όνομά τους «Mission to Earth».

Στην έντονη παλέτα του κόκκινου-κεραμιδί και του πράσινου είναι οι κάσες και οι λεπτομέρειες των μοντέλων Lava και Polar Lights αντίστοιχα (αφήσαμε απ’ έξω το μοντέλο Desert που εμπνέεται από της ερήμους και είναι στο μπεζ της άμμου).