Στην Αυστρία μεταβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο Μοναστήρι του Göttweig στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, η Αυστρία έχει προσκαλέσει τους Υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων» στην ΕΕ (Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία) και τους ομολόγους τους των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία της διαδικασίας ένταξής τους στην Ένωση.
Την ΕΕ αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell. Πρόκειται για την 3η τέτοιου είδους συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Europa Forum Wachau για την προώθηση της συζήτησης θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Για την Ελλάδα, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας στην περιοχή», όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο κ. Γεραπετρίτης. Από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 και μέχρι σήμερα, η Αθήνα δεν έχει πάψει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαδικασίας διεύρυνσης, αναγνωρίζοντας τη γεωπολιτική πτυχή της πρόσδεσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει και να μην παραπεμφθεί στις καλένδες η διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, δεδομένης και της ταχείας σύγκλισης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα αντιμετωπίζει πολύ θετικά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως εκφράζεται, μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενσωμάτωση της περιοχής στην Ένωση.
Πέρα όμως από την ελληνική υποστήριξη, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να διαμηνύσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις υποχρεώσεις, τις οποίες συνεπάγεται η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια: Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, καταπολέμηση της διαφθοράς, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να καταδείξουν ότι αποδέχονται πλήρως και εφαρμόζουν όλες τις αρχές και αξίες, στις οποίες στηρίζονται οι ευρωατλαντικοί θεσμοί».
Πρωταρχικός στόχος των «Φίλων των Δ. Βαλκανίων» είναι η επίτευξη προόδου στην ενταξιακή διαδικασία, και η Αθήνα ήδη από το 2003 και την «Ατζέντα τηςΘεσσαλονίκης» εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για το κοινό μέλλον των χωρών της περιοχής.
Όπως τονίζεται, όμως, όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες οφείλουν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που θα εγγυώνται την έμπρακτη εφαρμογή του κράτους δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για μειονότητες και ευάλωτες ομάδες, αλλά και την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.