Φανταστείτε να μπορείτε να ξεναγηθείτε στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον καναπέ του σπιτιού σας ή φανταστείτε ένα βράδυ να συζητάτε για μια παραγωγή που είχατε παρακολουθήσει εκεί πριν χρόνια εκεί και σε λίγα κλικ να χαζεύετε στην οθόνη σας τα κοστούμια ή να διαβάζετε σελίδες από το πρόγραμμα της παράστασης. Σκεφτείτε πόσο εμπλουτίζεται ένα σχολικό μάθημα όταν εκπαιδευτικός και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στην ιστορία και τις τεχνικές μουσικών οργάνων μέσα από εικόνες, βίντεο, αλλά και ηχητικά αρχεία.
Το διττό στόχο «να γνωρίσουν όλοι και να ‘‘ζήσουν’’ την εμπειρία του Μεγάρου Μουσικής», αλλά και «να υπάρχει καταγεγραμμένη και προσβάσιμη η τόσο σημαντική ιστορία του», περίγραψε με πάθος και η πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, κατά την παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης των αρχείων του, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 17/6 στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ1. Το έργο υλοποιήθηκε από την DOTSOFT και συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια του Οργανισμού, αλλά και στην ανάδειξη του κοινωνικού και εκπαιδευτικού του ρόλου.
Πλέον το Μέγαρο διαθέτει το δικό του «Ψηφιακό Αποθετήριο», μια ψηφιακή βιβλιοθήκη στην οποία βρίσκεται διαθέσιμο το σύνολο των συλλογών του αρχείου του Μεγάρου (αφίσες, κοστούμια, αρχιτεκτονικά σχέδια, έντυπα προγράμματα, παρτιτούρες, μουσικά όργανα, βιβλία, φωτογραφίες, φροντιστηριακό υλικό παραστάσεων, δημοσιεύματα, μικροφιλμ, CD και κασέτες).
Πέρα από τους καθαρά ερευνητικούς και όχι μόνο σκοπούς, μεγάλη αξία έχει και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του έργου καθώς είναι διαθέσιμη και η «Ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για παιδιά με την ιστορία των μουσικών οργάνων».
Από την πλευρά του ο Χρίστος Γαλιλαίας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΟΜΜΘ τόνισε τη σημασία της πρόσβασης στις συναυλίες, την Όπερα, το χορό και σε όλες τις παραγωγές «που μας κάνουν περήφανους που είμαστε μέρος της Ιστορίας του Μεγάρου», ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το έργο της ψηφιοποίησης θα ενισχύεται και θα εξελίσσεται διαρκώς».
Όλα τα δεδομένα είναι στην διάθεση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου, αλλά και μέσω των δύο νέων mobile εφαρμογών ανάδειξης των ψηφιακών συλλογών του οργανισμού και εικονικής ξενάγησης με χρήση AR οι οποίες είναι διαθέσιμες για συσκευές Android & iOS.