Aγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
Μια συνταγή για μελιτζανοσαλάτα που αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για κρέας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαριά και παρουσιάζοντας τρομερή ευκολία στην εκτέλεσή της.
Μια συνταγή για μελιτζανοσαλάτα που αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για κρέας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα βαριά και παρουσιάζοντας τρομερή ευκολία στην εκτέλεσή της.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
25λΧρόνος Μαγειρέματος:
30λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. ξίδι
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγη κάπαρη για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε ολόκληρες, μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να καψαλιστούν και να μαλακώσουν.
Απλώνουμε ένα αλουμινόχαρτο στο μάτι της κουζίνας και ψήνουμε τις μελιτζάνες. Τις γυρνάμε συχνά από όλες τις πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Στο τέλος, καψαλίζουμε λίγο τη φλούδα τους, κατευθείαν στο μάτι, που το έχουμε χαμηλώσει στο ελάχιστο.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, αφήνοντας μερικά κομματάκια καμένη φλούδα που θα δώσουν στη σαλάτα καπνιστή γεύση. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να αποβάλουν τα υγρά τους. Καθαρίζουμε, όσο γίνεται, τις πιπεριές από τη φλούδα και τα σπόρια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Στο ξύλο κοπής, ψιλοκοκόβουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αποκτήσουμε έναν ομοιόμορφο πολτό.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα γαρνίροντας με κάπαρη.
Μικρά Μυστικά
Σε περίπτωση που δεν σας ευχαριστεί η έντονη γεύση του σκόρδου και θέλετε κάτι πιο ήπιο, μπορείτε να ψήσετε τις σκελίδες στο φούρνο μαζί με τα λαχανικά, με τη φλούδα τους, και στη συνέχεια να αξιοποιήσετε μόνο τη μαλακή σάρκα τους.