Τις σημερινές δηλώσεις επικεφαλής της Χεζμπολάχ Λιβάνου Χασάν Νασράλα και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Κύπρου σχολίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Έχω διαβάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει. Αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».

«Θα γίνουν μέρος του πολέμου»

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς ανώτατα όρια» σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα είπε ότι περιλαμβάνονται πιθανοί στόχοι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Νασράλα επίσης απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» αν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.