Μία πολύ θερμή υποδοχή είχε προετοιμάσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά από 24 χρόνια διακυβέρνησης επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βόρεια Κορέα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δε, αγκάλιασε τον Ρώσο πρόεδρο κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ.

Το εν λόγω ταξίδι έχει ιδιάζουσα σημασία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα επιχειρήσουν μέσω αυτού να αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, σε μία περίοδο, όπου και τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν τη διεθνή απομόνωση.

Είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο. Καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας πήγε στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ταξιδεύει με μια σειρά αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλά και εορταστική συναυλία, κρατική δεξίωση, τιμητικές φρουρές, υπογραφές εγγράφων και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν στο πρόγραμμα τους. Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι αντιδράσεις για την επίσκεψη του Πούτιν

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη συνάντησή τους ως ιστορικό γεγονός. Ενώ σημείωσε ότι αποδεικνύει το «αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητας των δύο εθνών».

Πριν από την άφιξή του ο Πούτιν, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ασκεί βέτο και επανεκτιμά την προσέγγισή της στη Βόρεια Κορέα, επαίνεσε την Πιονγκγιάνγκ για την αντίσταση που επέδειξε στις οικονομικές πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο στην πρώτη σελίδα της κύριας εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, υποσχέθηκε να «αναπτύξει εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίου διακανονισμού που δεν ελέγχονται από τη Δύση και να οικοδομήσει μια ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία».

Το άρθρο του Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο ενός οικονομικού μπλοκ κατά της Δύσης με επικεφαλής τη Ρωσία. Το μήνυμα είναι πιθανό να αρέσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν, έγραψε η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Λι, αναλύτρια από την Ουάσινγκτον.

«Εάν η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη Ρωσία ως βιώσιμο μακροπρόθεσμο εταίρο για τη βελτίωση της οικονομίας της -όσο παράλογο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους- υπάρχει ακόμη μικρότερο κίνητρο για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

 Οι πολίτες της Βόρειας Κορέας

Φωτογραφίες των ρωσικών ΜΜΕ έδειξαν στρατιώτες και μεγάλο πλήθος πολιτών να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία δίπλα στον ποταμό Taedong που διασχίζει την πρωτεύουσα. Μεταξύ των οποίων παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και γιγαντιαία πορτρέτα των δύο ηγετών. Ενώ εθνικές σημαίες κοσμούσαν την Αίθουσα Μεγάλων Λαϊκών Μελετών.

Άλλα πλάνα έδειξαν πλήθος κόσμου να έχει παραταχθεί στους δρόμους για να υποδεχθούν την αυτοκινητοπομπή του Πούτιν, καθώς  περνούσε μέσα από την Πιονγκγιάνγκ.

Μερικοί εθεάθησαν να κρατούν λουλούδια και να ανεμίζουν ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες.

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα εισέρχονται σε μια «νέα εποχή ευημερίας», διαβεβαίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη διάρκεια της συνάντησής του με το Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ. Ο ίδιος δε, υπόσχεται την ενίσχυση της «φλογερής φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας εισέρχονται σε μια νέα εποχή νέας και μεγάλης ευημερίας. Η οποία είναι αδύνατο να συγκριθεί ακόμα και με αυτή την περίοδο των σοβιετοκορεατικών σχέσεων του περασμένου αιώνα», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «έτοιμο» ένα «νέο θεμελιώδες έγγραφο» που θα πλαισιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.

«Σήμερα είναι έτοιμο ένα νέο θεμελιώδες έγγραφο το οποίο θα θέσει τις βάσεις των μακροπρόθεσμων σχέσεών  μας», δήλωσε ο Πούτιν και διαβεβαίωσε πως οι δύο χώρες «προχώρησαν ελαφρώς» στην ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους.

«Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνδέονται εδώ και δεκαετίες με σταθερή φιλία»

Ο ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε εξάλλου τον Κιμ να επισκεφθεί τη Μόσχα.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ και πάλι», δήλωσε ο Πούτιν. «Ελπίζω πως η επόμενη συνάντησή μας θα λάβει χώρα στη Ρωσία, στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα στο βορειοκορεάτη ηγέτη ότι «εκτιμά την υποστήριξη» της Βόρειας Κορέας προς τη ρωσική πολιτική. «Εκτιμάμε πολύ τη συστηματική και διαρκή υποστήριξη εκ μέρους σας της ρωσικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων και στο ουκρανικό ζήτημα», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, «η οποία βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων».

«Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα συνδέονται εδώ και δεκαετίες με σταθερή φιλία και στενή γειτονία», υπενθύμισε ο ρώσος πρόεδρος.