Fake news αποδείχτηκε η χθεσινή είδηση, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου -και αναπαράχθηκε από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως η ιταλική La Stampa- ότι ο 95χρονος Αμερικανός γλωσσολόγος, θεμελιωτής της σύγχρονης γλωσσολογίας Νόαμ Τσόμσκι είναι νεκρός.

Η σύζυγός του Valeria Wasserman επιβεβαίωσε τη λανθασμένη είδηση. «Είναι ψέμα, είναι καλά» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο δίνοντας ένα τέλος σε όλα τα άρθρα και τις νεκρολογίες που αναπαράχθηκαν στο διαδίκτυο και στη συνέχεια «κατέβηκαν». Ακόμα και η Wikipedia, που έπεσε στην παγίδα να προσθέσει στο λήμμα του Νόαμ Τσόμσκι την ημερομηνία θανάτου του, το διόρθωσε.

«Ο ασθενής Αβράν Νόαμ Τσόμσκι έλαβε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον» ήταν το λακωνικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Beneficência Portuguesa de São Paulo.

Χαμός στο X

Τα fake news για τον θάνατο του Τσόμσκι δεν άργησαν να κατακλύσουν το X με αρκετούς να επιβεβαιώνουν ότι ο 95χρονος είναι ζωντανός, όπως επιβεβαίωνε και η σύζυγός του.

«Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ζωντανός! Στις 3:41 μ.μ. σήμερα, 18 Ιουνίου 2024, η σύζυγός του, Βαλέρια, μου επιβεβαίωσε ότι η υγεία του Νόαμ Τσόμσκι βελτιώνεται. Οι φήμες για το θάνατό του είναι ψευδείς» ανάρτησε στο Χ ο Jose M. Santana, Επιστημονικός συνεργάτης του MIT.

«Οι αναφορές ότι ο Νόαμ Τσόμσκι είναι νεκρός είναι ψευδείς» μου λέει η γυναίκα του. Είναι καλά».

«Ο Τσόμσκι δεν έχει πεθάνει. Μόλις μίλησα με τη Βαλέρια, τη σύζυγό του» ανήρτησε αντίστοιχα ο Cauê Seigner Ameni, Βραζιλιάνος δημοσιογράφος.

Στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό

Ο Νόαμ Τσόμσκι έχει ένα χρόνο να εμφανιστεί δημόσια μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Η απουσία του 95χρονου διανοούμενου έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως κυρίως όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Τσόμσκι έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα, κάνοντας λόγο για εγκλήματα του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που γίνονται ανά τον κόσμο τους τελευταίους 12  μήνες.

Η σύζυγός του δήλωσε στο Associated Press ότι ο καθηγητής του ΜΙΤ μεταφέρθηκε με αεροσκάφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πατρίδα της, τη Βραζιλία.

Δυσκολεύεται να μιλήσει

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de S Paulo η Βαλέρια Τσόμσκι είπε ότι ο σύζυγός της δυσκολεύεται να μιλήσει και ότι το εγκεφαλικό τού έχει προκαλέσει προβλήματα στη δεξιά πλευρά του σώματός του. Καθημερινά δεχόταν στο νοσοκομείο επίσκεψη από έναν νευρολόγο, ένα λογοθεραπευτή και έναν πνευμονολόγο.

Ο διάσημος διανοούμενος παρακολουθούσε, όσο νοσηλευόταν, τις ειδήσεις και όπως λέει η σύζυγός του σήκωνε το αριστερό του χέρι σε μια χειρονομία θρήνου και οργής όταν έβλεπε εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα ανέφερε δημοσίευμα του Indepedent.

Το ζευγάρι, που είναι μαζί τα τελευταία 10 χρόνια, σκέφτεται να μετακομίσει σε σπίτι κοντά στην παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς η διαμονή σε ηλιόλουστο μέρος μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.