Στο (μετεκλογικό) ΠαΣοΚ το καζάνι εξακολουθεί να βράζει για τα καλά και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγεί. Μετά το καθαρό μήνυμα Ανδρουλάκη σε Χάρη Δούκα του στυλ «βάλε υποψηφιότητα κι έλα να μετρηθούμε», και τις απειλές για διαγραφές, σειρά πήρε ο δήμαρχος.

Χθες, από το βήμα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε ο κ. Δούκας να ρίξει τις βολές του λέγοντας: «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα». Σήμερα μάλιστα ο δήμαρχος θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;»

Ο κ. Δούκας, μου λένε, πως θα ακολουθήσει μια σιωπηλή τακτική. Δηλαδή δεν πρόκειται να αποκαλύψει (τουλάχιστον τώρα) αν θα κατέβει ή όχι να διεκδικήσει την προεδρία του ΠαΣοΚ. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει ωστόσο αρκετό παρασκήνιο: Για παράδειγμα, μου λένε πως ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζεται εκτός απροόπτου να είναι υποψήφιος, αλλά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ακόμα το σκέφτεται. Πιθανότητα να συμμαχήσει με τον κ. Δούκα.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης; θα πείτε. Έχει αποφασίσει να γίνουν εκλογές αλλά όχι τώρα, μάλλον κατά τον Σεπτέμβριο και όπως λένε οι συνεργάτες του θα δώσει μάχη ώστε να μην του πάρουν το κόμμα οι «ανύπαρκτοι», όπως τους χαρακτηρίζουν.

***

Μεταγραφή «βόμβα» στην Ευρωβουλή

Σας έχω νέα από τις πρώτες ημέρες των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών. Άρχισαν τις συναντήσεις, τις συνεδριάσεις (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συντονίζει τη δράση τους), αλλά και τις… μεταγραφές. Για παράδειγμα, η έως τώρα στενή συνεργάτιδα του κ. Μεϊμαράκη, Πηνελόπη Γαβρά, προσχώρησε στον Γιώργο Αυτιά. Από την πρώτη στιγμή μάλιστα.

Ο κ. Αυτιάς συνάντησε και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και έκανε λόγο για αδικία, ενώ η κυρία Ασημακοπούλου (εάν θα εκλεγόταν, που σίγουρα θα εκλεγόταν θα ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ), ψάχνει τώρα εργασία στην ευρωβουλή, έχοντας συμπαραστάτες όλους τους ευρωβουλευτές. Φρόντισε, ωστόσο, τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές της να μην μείνουν χωρίς δουλειά και να απορροφηθούν από τους νέους ευρωβουλευτές. Βεβαίως παραμένει κενή η θέση του κ. Μπελέρη, αλλά αυτή η απουσία θεωρείται απ΄όλους προσωρινή.

***

Τα γαλάζια δείπνα με τις μακαρονάδες… του ανασχηματισμού

Αυτό που έχω να σας πω σήμερα είναι ότι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ (καμιά δεκαριά δηλαδή), δεν έχουν ακόμα χωνέψει τον ανασχηματισμό. Ούτε, κατά φαινόμενα, πρόκειται να το χωνέψουν. Είναι όλοι αυτοί που έμειναν έξω από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά είχαν ψηφίσει κατ΄εντολή του Μαξίμου (όπως λένε- πράγμα όμως που ελέγχεται) το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για την ψήφο τους αυτή δέχθηκαν, πάλι όπως λένε, την οργή και την απαξίωση των ψηφοφόρων τους.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, φαίνεται πως θέλουν να… ομαδοποιηθούν και να αρχίσουν όπως οι ίδιοι με πληροφορούν, τα…. γαλάζια δείπνα. Τα παλιά νεοδημοκρατικά, όπως ενθυμούνται οι παλαιότεροι, δείπνα με τις μακαρονάδες που μετείχαν κατά καιρούς όσοι ήταν δυσαρεστημένοι από τις εκάστοτε ηγεσίες της ΝΔ και σε αυτά συζητούσαν τα πάντα. Μου έστειλαν μάλιστα και το… «μενού»: Πρώτο πιάτο το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, κυρίως πιάτο οι διαφωνίες τους για τον ανασχηματισμό και για επιδόρπιο έχουν την προσεχή εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο δείπνο με μακαρονάδες παρατίθεται την προσεχή εβδομάδα, κάπου στον Πειραιά.

***

Η μη μετακίνηση των εξωκοινοβουλευτικών

Όλοι αυτοί οι διαφωνούντες με τον ανασχηματισμό πήραν χαρτί και μολύβι και σημείωσαν ότι παρά τις όποιες αντικαταστάσεις αυτές αφορούσαν κοινοβουλευτικούς που εισήλθαν στο σχήμα, έναντι κοινοβουλευτικών που εξήλθαν. Δηλαδή, κανένας εξωκοινοβουλευτικός δεν μετακινήθηκε.

Θυμίζουν, λοιπόν, πως έφυγαν (έστω και με καραμπόλες) οι Γιάννης Παππάς (Ναυτιλίας), Μαρία Κεφάλα (Οικογενειακής Πολιτικής), Σταύρος Κελέτσης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Λευτέρης Αυγενάκης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Δημήτρης Καιρίδης (Μετανάστευσης), Δόμνα Μιχαηλίδου (Εργασίας), Κώστας Σκρέκας (Ανάπτυξης), αλλά κανένας εξωκοινοβουλευτικός. Αυτά είπαν, αυτά έγραψαν και σας τα μετέφερα. Εννοείται πως αμαρτίαν ουκ έχω.

***

Από «Ολαντρέου», συνομιλητής του Τσίπρα

Θυμάστε, στον καιρό της παντοδυναμίας του Τσίπρα, που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου (αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ) «Ολαντρέου». Βεβαίως, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και ο Τσίπρας είχε καλέσει τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Πήγαν μάλιστα στο Gazarte στο Γκάζι και ο Τσίπρας έφερε ως συνομιλητή του Ολάντ και τον Λάκη Λαζόπουλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως, δεν ξέχασε.

Έτσι, όταν έδωσε το «παρών» του κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Τσίπρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα χρόνια του αντιμνημονίου, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, όταν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στον φασισμό, απέναντι στην ανάδυση του συντηρητισμού, νομίζω ότι είναι παράδειγμα για όλους» ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Γάλλο πρώην Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις Γαλλικές Εκλογές.

Θύμισε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα τα περί «Ολαντρέου», επισημαίνοντας πως «αν ήταν εδώ ο Ολάντ, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα πάνελ Ολαντρέου, Αλέξη μου».

***

Fair play Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Στην παρουσίαση του νέου Ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα 17 Ιουνίου, παραλίγο να υπήρχαν και κάποιοι απρόσκλητοι επισκέπτες. Διάφορα «Παμακεδονικά» σωματεία και ενώσεις είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ωδείο Αθηνών στο οποίο θα γίνονταν η εκδήλωση των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ.

Με μία απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η συγκέντρωση αυτή απαγορεύτηκε να γίνει έξω από τον χώρο της εκδήλωσης και μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί 150 περίπου διαδηλωτές παρουσία 3 Βουλευτών της Νίκης και μελών ακροδεξιών κομμάτων όπως του Εθνικού Μετώπου, εξάντλησαν την γνωστή ρητορική τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης να μην επιτρέψει το σόου των ακροδεξιών, μόνο ως κίνηση αβροφροσύνης θα πρέπει να εκλειφθεί από τον κ. Τσίπρα και Κασσελάκη και τους υπόλοιπους καλεσμένους τους. Πάντως για να τα λέμε όλα και ο Τσίπρας έκανε fair play σε Μητσοτάκη λέγοντας ότι ήταν «σωστή πολιτική» το γεγονός ότι δεν καταγγέλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

***

Το πρώτο ενδιαφέρον για την πώληση μεταχειρισμένων F-16

Σας έγραφα χθες πόσο σημαντική είναι επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων Enrique A. Manato και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικων Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Θα πείτε, γιατί με τον υπουργό Άμυνας; Επειδή, όπως μαθαίνω, οι Φιλιππίνες μπορούν να ενδιαφερθούν για την αγορά από την Πολεμική μας Αεροπορία μεταχειρισμένα F-16 block30. Αυτά, δηλαδή, που θέλει το υπουργείο Άμυνας να τα πουλήσει ώστε να βρεθούν χρήματα για την αγορά άλλων έξι Rafale. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπογραφεί και αμυντική συμφωνία.

Αλλά ο κ. Δένδιας σήμερα έχει ένα σημαντικό δείπνο στο Δώμα του Πολεμικού Ναυτικού. Θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Πιερί Μπρετόν, είναι Γάλλος και μας ενδιαφέρει γιατί στο χαρτοφυλάκιό του, περιλαμβάνονται θέματα όπως η αμυντική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, το κοινό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας και η κυβερνοασφάλεια.

***

Έτοιμη η φρεγάτα «Ψαρά» για την επιχείρηση «Aspides»

Από μέρα σε μέρα ξεκινά η φρεγάτα «Ψαρά» για το μεγάλο της ταξίδι στην Ερυθρά Θάλασσα μετέχοντας στην επιχείρηση «Aspides». Στο καράβι έχουν μεταφερθεί όλα τα συστήματα για αυτοπροστασία και για προστασία από πυραύλους καθώς και ένα υπερσύγχρονο anti-drone σύστημα με μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτό που είχε η φρεγάτα «Υδρα».

Το πλήρωμά της αποτελείται από 195 αξιωματικούς υπαξιωματικούς και «βατράχια» των ειδικών αποστολών (198 είχε η «Ύδρα») και σε αυτά θα χορηγούνται 120 ευρώ ημερησίως ως αποζημίωση και 1.500 ευρώ εφάπαξ στις οικογένειες τους, όπως ακριβώς έγινε και με το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα». Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα, θα την επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

***

Άφαντος ο Κασιδιάρης

Το γνωρίζατε ότι ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, είχε βγει σε άδεια από τις φυλακές Δομοκού; Από την περασμένη Πέμπτη έως το πρωί της Δευτέρας που επέστρεψε στη φυλακή, απόλαυσε την 5νθήμερη άδεια που χορηγείται στους κρατουμένους. Όμως, αυτή την φορά, δεν τον είδε κανένας. Ούτε σέλφι, ούτε κοινωνικές επισκέψεις, τίποτα. Γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τους πρώην και εναπομείναντες οπαδούς του, οι οποίοι ήθελαν να δουν εναγωνίως τον «Λιάκο» τους.

Κάτι η τελευταία εκλογική αποτυχία στις Ευρωεκλογές με την στήριξη δοτών υποψηφίων στο κόμμα Πατριώτες που δεν κατάφερε να πιάσει ούτε το 1,5 %, κάτι η νέα ποινική του δίωξη με τους Σπαρτιάτες που εκδικάζεται στις 19 Ιουνίου, όλα αυτά πρέπει να έπεσαν βαριά στον Κασιδιάρη. Ο οποίος μάλλον προτίμησε να ιδιωτεύσει στην τελευταία αυτή άδεια του, παρά να ακούσει την γκρίνια των συνεργατών του για τις συνεχόμενες αποτυχίες των πολιτικών πρωτοβουλιών του.