Ενας παίκτης που πέρασε αλλαγή, ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, έμελλε να χαρίσει στην Πορτογαλία τη νίκη με 2-1 επί της Τσεχίας στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων.Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μπήκε επιθετικά στην αναμέτρηση και στο 8′ η κεφαλιά του Ρονάλντο πέρασε άουτ. Η βροχόπτωση ήταν έντονη, όμως, οι Ιβηρες είχαν τον τρόπο να διατηρούν συνεχώς την μπάλα στην κατοχή τους.

Πάντως, μέχρι το 32ο λεπτό, η παρέα του Κριστιάνο δεν είχε καταφέρει να απειλήσει έμπρακτα την αντίπαλη εστία. Αυτό συνέβη σε εκείνο το χρονικό σημείο, όταν ο σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είδε τον Στάνεκ να τον νικά στο μεταξύ τους τετ-α-τετ.

Στην εξέλιξη της φάσης, ο Βιτίνια αποφάσισε να επιχειρήσει ένα μακρινό σουτ, ωστόσο ο Τσέχος γκολκίπερ δεν ανησύχησε και μπλόκαρε. Οι Πορτογάλοι άγγιξαν το 80% κατοχής και κέρδισαν επτά κόρνερ μέχρι το 35′, ενώ στο α’ ημίχρονο οι τελικές ήταν 9-1.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν είχαν την παραμικρή σημασία από τη στιγμή που σκορ δεν υπήρχε. Και η αλήθεια είναι ότι οι παίκτες του Μαρτίνεθ κρατούσαν μπάλα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν κυρίαρχοι. Οι Τσέχοι είχαν κλείσει καλά τα καρέ τους.

Στο 55ο και το 58ο λεπτό, ο Κριστιάνο έκανε τελικές, αρχικά με κεφαλιά, εν συνεχεία με φάουλ, χωρίς να βρει δίχτυα.

Τελικά, κόντρα στη ροή του αγώνα, η ομάδα του Ιβάν Χάσεκ άνοιξε το σκορ έπειτα από φάση διαρκείας.
Το ρολόι σημάδευε το 62ο λεπτό, όταν η μπάλα έφτασε στο όριο της περιοχής και ο Πρόβοντ νίκησε τον Ντιόγκο Κόστα με μονοκόμματο σουτ που βρήκε πρώτα στο δοκάρι.

Αμέσως ο Μαρτίνεθ έβαλε τους Ζότα και Ινάσιο στις θέσεις των Λεάο και Νταλότ, σε μία προσπάθεια να γυρίσει τον διακόπτη.

Η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει για την Πορτογαλία, όχι όμως από το πόδι ή το κεφάλι κάποιου παίκτη της. Με τη συμπλήρωση 69 λεπτών παιχνιδιού, ο Νούνο Μέντες πήρε κεφαλιά, ο Στάνεκ απέκρουσε, η μπάλα κόντραρε στον Χράνατς και κατέληξε στα δίχτυα.

Ακολούθησαν ευκαιρίες εκατέρωθεν, στο 87′ το γκολ του Ζότα δεν μέτρησε επειδή ο Κριστιάνο ήταν οφσάιντ, ώσπου στο 90+2′ ο Κονσεϊσάο λύτρωσε την Πορτογαλία.