Αθανάσιος Ζεκεντές: Σε απόγνωση εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Λοκρών

Ο Δήμαρχος Λοκρών, Αθανάσιος Ζεκεντές στην συνέντευξη που παραχώρησε στο cityhub ζητάει την άμεση συνδρομή της κυβέρνησης, καθώς όπως δηλώνει εκατοντάδες κάτοικοι είναι απεγνωσμένοι.

 Σε ποιους τομείς μπορεί ο δήμος Λοκρών να παρουσιάσει ανάπτυξη;

Ο Δήμος μας έχει δυνατότητες στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στη βιομηχανία και στην ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Λοκρών έχει κάνει προσπάθεια για την διευκόλυνση των προσβάσεων με έργα οδοποιίας, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Ωστόσο, αφενός οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν πλήξει τις αγροτικές καλλιέργειες, ειδικά της ελιάς και αφετέρου οι εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ έχουν οδηγήσει εκατοντάδες εργαζομένους κατοίκους σε απόγνωση. Ζητούμε στα θέματα της αποδυνάμωσης του αγροτικού κόσμου και της αποβιομηχάνησης της περιοχής μας τη συνδρομή της κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι οι περιφερειακό δήμοι διεκδικούν επί ίσοις όροις την ένταξη τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα;

Ως Δήμος έχουμε εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους τα τελευταία χρόνια από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσα από σημαντική μεθοδική και αποτελεσματική προσπάθεια όλων όσων έχουμε την ευθύνη υποβολής προτάσεων έργων και προμηθειών στο Δήμο Λοκρών, τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στα εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ωστόσο, για τους περιφερειακούς Δήμους δεν είναι μόνο η ένταξη, είναι και η δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή των έργων μια δύσκολη διαδικασία εξαιτίας της υποστελέχωσης των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να γίνεται υπερπροσπάθεια με λίγα στελέχη και προσωπική υπέρβαση.

Στην πράξη οι περιφερειακοί Δήμοι δεν διεκδικούμε με ίσους όρους πόρους. Παρά ταύτα οι ανάγκες στην ελληνική περιφέρεια είναι μεγάλες και όσα χρήματα φτάνουν μέχρι σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν την χαμηλή ανάπτυξη και τις ανεπαρκείς υποδομές.

Ο δήμος είναι θωρακισμένος σε επίπεδο πολιτικής προστασίας; 

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα ζητήματα πολιτικής προστασίας περισσότερο σημαντικά παρά ποτέ. Οι ολοένα αυξανόμενες φυσικές καταστροφές επιτάσσουν την έμφαση στην πρόληψη, ώστε να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους και τις ιδιοκτησίες τους.

Κανείς Δήμος δεν είναι απόλυτα θωρακισμένος σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Στη θητεία μου στο Δήμο Λοκρών έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας με τη συγκρότηση αυτοτελούς τμήματος, την ενίσχυση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων πυρόσβεσης και εκχιονισμού, την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού πολιτικής προστασίας, τον καθαρισμό περιαστικών αλσυλλίων και δασών, την υλοποίηση δασοτεχνικών έργων περιορισμού της διάβρωσης του εδάφους μετά από πυρκαγιές, την τοποθέτηση πρόσθετων πυροσβεστικών κρουνών και την επέκταση των δικτύων πυρόσβεσης, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την αποκατάσταση υποδομών και οδοποιίας μετά από πλημμυρικά φαινόμενα, τον καθαρισμό των οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου κ.α. Την περίοδο αυτή υποβάλλαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για έγκριση έργου περιμετρικού καθαρισμού των οικισμών του Δήμου Λοκρών που έχουν επικινδυνότητα λόγω γειτνίασης με δάση.

Ποια θεωρείτε ως έργα αναφοράς στη θητεία σας;

Στα πέντε χρόνια της θητείας μας ως δημοτική αρχή έχουν γίνει ήδη ή έχουν δρομολογηθεί σημαντικές παρεμβάσεις στα δίκτυα και υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτίωσης κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμισης σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, προσβασιμότητας και οδοποιίας, εκσυγχρονισμού οχημάτων και μηχανημάτων, ανάδειξης της τοπικής πολιτισμικής παράδοσης και ιστορικής μνήμης και κυρίως αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.