Ο χωρισμός είναι μια μορφή πένθους και ο συναισθηματικός πόνος που ενδέχεται να προκαλέσει μπορεί να είναι τόσο σοβαρός που έχει αποκτήσει τη δική του κλινική ονομασία: σύνδρομο ερωτικού τραύματος ή LTS.

Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, εναλλαγές στη διάθεση, εμμονικές σκέψεις, τάσεις αυτοκτονίας, καθώς και αισθήματα ανασφάλειας, αδυναμίας και ενοχής είναι μερικά από τα συμπτώματα του LTS.

Υπάρχει, όμως, μια συσκευή ήπιας διέγερσης του εγκεφάλου που μπορεί να επιδιορθώσει μια ραγισμένη καρδιά όπως έδειξε έρευνα σε 36 εθελοντές. Κοστίζει 400 λίρες (περίπου 474 ευρώ) και όποιος τη φοράει για λίγα λεπτά μέσα στη μέρα μπορεί να απαλύνει τη δυστυχία και τον αρνητισμό που νιώθει ο χωρισμένος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Η έρευνα

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες φορούσε ακουστικά διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (tDCS) για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα επί πέντε ημέρες.

Στη μία ομάδα το ρεύμα στόχευε στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό (DLPFC) στην άλλη στον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (VLPFC). Στην τρίτη ομάδα το ακουστικό ήταν απενεργοποιημένο.

Και οι δύο περιοχές που στόχευαν εμπλέκονται στην εκούσια ρύθμιση των συναισθημάτων. Προηγούμενες μελέτες νευροαπεικόνισης υποδεικνύουν ότι υπάρχει νευροψυχολογική σύνδεση μεταξύ των εμπειριών χωρισμού και του πένθους και ότι εμπλέκονται συγκεκριμένες προμετωπιαίες περιοχές, αναφέρει η μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychiatric Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τα συμπτώματα LTS, η διέγερση του DLPFC ήταν πιο αποτελεσματική από τη διέγερση του VLPFC.

«Τόσο τα πρωτόκολλα DLPFC όσο και τα πρωτόκολλα VLPFC μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα συνδρόμου ερωτικού τραύματος και βελτίωσαν την καταθλιπτική κατάσταση και το άγχος μετά την παρέμβαση», συμπέραναν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Zanjan στο Ιράν και το Πανεπιστήμιο Bielefeld στη Γερμανία.

Ένα μήνα μετά τη διακοπή της θεραπείας οι εθελοντές εξακολουθούσαν να αισθάνονται καλύτερα.