Με καθυστέρηση μιας ώρας, σε ώρα ΠαΣοΚ δηλαδή, άρχισαν οι εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου στη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τους πρώτους που έφτασαν στην έδρα του κόμματος ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας ανήκει στην ομάδα που έχουν αμφισβητήσει ανοικτά τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη κι έχει ζητήσει την προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ακολούθως έφτασε στα γραφεία ο ανανεωμένος Χάρης Καστανίδης, προτού στις 12:45 διαβεί την κεντρική είσοδο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Είχαν ήδη συγκεντρωθεί τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο διεκδικητής του στέμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, και πέντε λεπτά μετά κατέβηκε στον χώρο και ο πρόεδρος Νίκο Ανδρουλάκης, ο οποίος πήρε θέση δίπλα στον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν από το πρωί στο γραφείο του και είχε επαφές με συνεργάτες του.

Στην πρώτη σειρά των θέσεων κάθισε ο (τουλάχιστον για την ώρα) γραμματέας του ΠαΣοΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Τελευταίος στη Χαριλάου Τρικούπη, κι ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία, μπήκε στην αίθουσα ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από τη Θεσσαλονίκη.

Άπαντες καταφθάνοντας στα γραφεία μιλούσαν για την ανάγκη ηρεμίας και νηφαλιότητας μετά από την ένταση και τις αντεγκλήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ανδρουλάκης: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα»

Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρόλαβε τους επικριτές τους και στην τοποθέτησή του ανέλαβε κάθε ευθύνη που του αναλογεί για το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.

«Το κόμμα είχε αρρυθμίες» ανέφερε μεταξύ άλλων και μίλησε για όλα εκείνα που δεν δούλεψαν με αποτέλεσμα το ΠαΣοΚ ν’ αυξήσει ελάχιστα τα ποσοστά του, να μην καρπωθεί από τη φθορά της ΝΔ και να παραμείνει τρίτη δύναμη.

Ο πρόεδρος του κόμματος ανέδειξε την προσπάθεια που έγινε προεκλογικά με σοβαρότητα προκειμένου, όπως τόνισε, «να έχουμε ένα καθαρό στίγμα» και θέλησε να επισημάνει πως αυτή δεν στηρίχθηκε από κανέναν και πουθενά. «Το ποσοστό είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν ολιγάρχη ή μιντιάρχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατρίνης: Σκληρή κριτική χωρίς να θέσει θέμα ηγεσίας

Ο Μιχάλης Κατρίνης, που πήρε τον λόγο, αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν ήταν το προσδωκόμενο, αλλά επέλεξε να μην αμφισβητήσει τον πρόεδρο.

Αντιθέτως ανέλαβε ως στέλεχος τις ευθύνες που τον βάραιναν για όλα εκείνα που πήγαν λάθος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αφότου δηλαδή το ΠαΣοΚ έδειχνε να έχει προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Ευθυμίου ζήτησε, στη δική του τοποθέτηση, «αναβάπτιση».

Σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, βουλευτές και στελέχη της παράταξης έκαναν προσωπικό και κομματικό απολογισμό, καταλογίζοντας κατά το δοκούν τις ευθύνες.

Μεταξύ αυτών η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνέχισε στο πνεύμα των υπολοίπων αναλύοντας τα κακώς κείμενα της περιόδου πριν από τις Ευρωεκλογές. Η ίδια είχε ζητήσει άλλωστε να ειπωθούν όλα στα όργανα. Κυνικά μάλιστα ανέφερε πως «απλά δεν αρέσουμε».

Παίρνοντας τον λόγο ο Θοδωρής Μαργαρίτης κάλεσε να μην θυμίσει το ΠαΣοΚ σε λειτουργίες και πολιτικές το ΚΚΕ Κέντρου. Αντιθέτως να λάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, βάζοντας όλα τα ζητήματα σε ανοικτή συζήτηση, υιοθετώντας το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά το 2017. Προφανώς πρόκειται για μια εκδοχή που οδηγεί σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Μάντζος: Να ξανασυστηθούμε

Συσπειρωτική ήταν, συγκριτικά με άλλων, η προσπάθεια του Δημήτρη Μάντζου. «Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε», επεσήμανε σχετικώς υποστηρίζοντας επίσης πως «τίποτα δεν ήταν αυτονόητο από τη στιγμή που δεν υπήρχαν φυσικές δυνάμεις να μας σπρώξουν προς τη δεύτερη θέση».

Ο κ. Μάντζος ζήτησε να ειπωθούν όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, αλλά «όχι βιαστικά», διότι «αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο».

Αντιθέτως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους εξ ολοκλήρου και κυρίως με αυτοκριτική, καθώς στόχος είναι «να ξανασυστηθούμε πολιτικά στα μέλη μας». Για τον ίδιο είναι μονόδρομος, αφού τότε και μόνο τότε «θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο».