Ανάμεσα στους 33 ομιλητές που γράφτηκαν στον κατάλογο της συνεδρίασης του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, ακούστηκαν πολλές απόψεις και ο κάθε ομιλητής έκανε τον απολογισμό του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για την στάση ορισμένων στελεχών. «Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠαΣοΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους;» αναρωτήθηκε και επεσήμανε το γεγονός πως «εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν.  Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στάθηκε και στα προβλήματα που ανέκυψαν και όπως δήλωσε είναι δύο. «Μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Ποιοι ζήτησαν εκλογές

Ο πρώτος που πήρε τον λόγο και αντέδρασε ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου που έκανε σκληρή κριτική προς την ηγεσία. «Όποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει να γίνει πολιτικός νάνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ένω σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε πως «προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι». Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως το κόμμα χρειάζεται «αναβάπτιση».

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης από τη μεριά του μίλησε για ένα γερασμένο κόμμα και πως το ΠαΣοΚ μοιάζει με ένα ΚΚΕ του κέντρου και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες όπως έγινε το 2017 που ήταν πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά.

Εκλογές και μάλιστα το Φθινόπωρο ζήτησε ο πρώην γραμματέας Μανωλης Χριστοδουλάκης. «Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε για μία κεντροαριστερά χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη κι έβαλε το πλαίσιο για τις εσωκκομματικές εκλογές. Ζήτησε να έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες μέχρι το τέλος 2024. Παράλληλα επεσήμανε πως «η επίκληση της διαπλοκής χρησιμοποιείται πάντα για να δημιουργηθεί εσωτερικός εχθρός» κατέληξε.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ζήτησε να πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρωτοβουλία έτσι ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για όλα, με πολιτικούς κ όχι τηλεοπτικούς όρους. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να καταθέσει η ηγεσία ένα πλήρες και σφιχτό χρονοδιάγραμμα, που θα περιλαμβάνει έστω ενδεικτικά και την ημερομηνία των εκλογών.

Αίσθηση έκανε και η τοποθετήση του Κώστα Σκανδαλίδη που εμφανίστηκε ενωτικός και σκληρός. Ανέφερε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να είναι πιο γενναίος στη συνεντευξη που παραχώρησε, δύο ημέρες πριν και ζήτησε να εγγυηθεί η ηγεσία τις απαραίτητες αλλαγές. Αν δεν μπορεί να τις κάνει τότε να πάει το ΠαΣοΚ σε εκλογές.

«Κάλπη αναγέννησης» και μάλιστα «όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα» ζήτησε και ο Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης υπογραμμίζοντας και τη σημασία της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκλογές ζήτησε και η Έφη Χαλάτση μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου επεσήμανε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν, μετά από συζήτηση, σε εύλογο χρόνο δηλαδή το Φθινόπωρο.

Αποχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου

Νωρίτερα όλων των άλλων αποχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει όλη τη συνεδρίαση γιατί βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη με τον Τόμας Μπαχ για την εκεχειρία.

Το μήνυμα της εκεχειρίας είναι επίκαιρο ανέφερε στους δημοσιογράφους, καθώς υπάρχουν πόλεμοι σε Γάζα, Ουκρανία σε περιοχές της Αφρικής. Σε ερώτηση για την εκεχειρία στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ απάντησε πως δεν την χρειαζόμαστε γιατί είμαστε σύντροφοι. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά κοινές αγωνίες κι αυτό είναι το θετικό» κατέληξε.