To Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε η Εύα Νάθενα για την ταινία «Φόνισσα» που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα «The Belt and Road Film Week» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης. Άλλη μια διάκριση για την ταινία που έδωσε νέα κινηματογραφική ζωή στο λογοτεχνικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ως γνωστόν, το φεστιβάλ κινηματογράφου της Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο της Ασίας. Η «Φόνισσα», παραγωγή της Tanweer Productions σε συμπαραγωγή με τη View Master Films, την COSMOTE TV και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), είναι η πρώτη ταινία της γνωστής ενδυματολόγου και θριάμβευσε στις ελληνικές αίθουσες μετά την προβολή της το περσινό Φθινόπωρο.

Αν βάλουμε στην άκρη το αυτονόητο, την εξαίρετη ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο του τίτλου – της μάνας και γιαγιάς Χαδούλας που σε κάποιο νησί στο μεταίχμιο της αλλαγής του 19ου προς τον 20ό αιώνα γίνεται φόνισσα των βρεφών (και όχι μόνο) του χωριού της για να τα «γλιτώσει» από την δυσβάσταχτη ταλαιπωρία που η ίδια έζησε σε όλη της την ζωή – θα δούμε ότι η ταινία της Εύας Νάθενα, όχι απλώς δεν «χάνει» σε κανέναν τομέα αλλά είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γυρίζονται οι ελληνικές ταινίες που κατ’ αρχάς σέβονται τον θεατή και κατά δεύτερον την πηγή τους, όπως εν προκειμένω ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που δεν «σηκώνει» πολλά «παιχνίδια».