5 το πρωί: Η ώρα της «μάχης» στο ΠαΣοΚ – Η δήλωση Λύτρα και η ιατροδικαστική γνωμάτευση – Προεκλογικός πυρετός στη Γαλλία

Στις φωνές αμφισβήτησης για την ηγεσία του ΠαΣοΚ αναμένεται να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με τον Χάρη Δούκα να κρατά ακόμα κλειστά τα «χαρτιά» του.

1

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ-Η δήλωση Δούκα

2

Η ιατροδικαστική γνωμάτευση για τη σύζυγο του Λύτρα

  • Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του γιατρού: Αποκαλυπτική είναι η ιατροδικαστική έκθεση για τον ξυλοδαρμό της 37χρονης γυναίκας από τον σύζυγό της Απόστολο Λύτρα. Σε αυτήν γίνεται αναφορά για εκχυμώσεις, οιδήματα, κατάγματα και επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε κάνει ο γιατρός που την εξέτασε.
  • Η τοποθέτηση Λύτρα: Ο γνωστός ποινικολόγος με γραπτή του δήλωση τοποθετήθηκε για όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτήν μεταξύ άλλων επισημαίνει πως δεν επινόησε εκείνος το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός του από την σκάλα, αλλά αυτήν ήταν η εκδοχή που επέλεξε η ίδια για την προστασία των παιδιών τους.
  • Η κόντρα των δικαστών: Ο Άρειος Πάγος με νέα του παρέμβαση ζήτησε την κατά απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της κυρίας ανάκρισης στην υπόθεση. Την ίδια ώρα που η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων προχώρησε στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι «η ουσιαστική κρίση των δικαστών και των εισαγγελέων δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο»

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πολιτικός αναβρασμός στη Γαλλία

  • Σε προεκλογικούς ρυθμούς: Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία άλλαξε. Η χώρα εισήλθε σε σύντομη προεκλογική εκστρατεία, της οποίας τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο πολύ πέραν των συνόρων της και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η Γαλλία βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
  • Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το RN της Λεπέν πρώτο, με ποσοστό 31%-35% των ψήφων και 220-270 έδρες, κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία για την οποία απαιτούνται 289, επί συνόλου 577, στην Εθνοσυνέλευση. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν δεύτερο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με ποσοστό έως 25% και 150-190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν έρχεται τρίτο με 18% και 90-130 έδρες.
  • Θα αντέξει ο Σολτς; Πολιτικές αναταράξεις σημειώνονται και στη Γερμανία, με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς να δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι ο μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών, σημειώνοντας το χειρότερο εκλογικό ποσοστό εδώ και έναν αιώνα. Ωστόσο, ο Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
4

Την παραπομπή του πατέρα Αντώνιου σε δίκη προτείνει ο εισαγγελέας

  • Η εισαγγελική πρόταση: Την παραπομπή του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών, από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας με πολυσέλιδη πρότασή του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει επαρκείς τις ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
  • Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες; Ο εισαγγελέας θεωρεί πως οι καταγγελίες σε βάρος του από τους δύο πρώην τροφίμους στη δομή, επιβεβαιώνονται από «πληθώρα διασταυρούμενων και πολλάκις επαληθευμένων μαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην Κιβωτό ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία με τους παθόντες είτε καταθέτοντας όσα τους είχαν μεταφέρει οι παθόντες σε ανύποπτο χρόνο είτε τα είχαν αντιληφθεί οι ίδιοι».
  • Η απόφαση: Τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη ο πατέρας Αντώνιος, την ώρα μάλιστα που σε εξέλιξη είναι η εκδίκαση της υπόθεσης για τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και επτά πρώην εργαζόμενοι της δομής.
5

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

  • Πιλοτικά η εφαρμογή: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας σχεδιάζει η νέα υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, με την εφαρμογή τους να γίνεται σε πρώτο στάδιο πιλοτικά. Μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.
  • Πως θα καθορίζεται; Το νέο επίδομα θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό του εργαζόμενου, τα τελευταία 3 έτη και θα είναι κλιμακωτό. Βασική προϋπόθεση ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Παράλληλα το ύψος του επιδόματος θα συναρτάται και από τα έτη ασφάλισης, άρα όσο περισσότερα χρόνια εργασίας τόσο μεγαλύτερο το ποσό.
  • Τι ισχύει για το εποχικό; Αλλαγές αναμένονται και για το εποχικό επίδομα, αφού σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού «λειτουργεί σαν αντικίνητρο». Το σενάριο που εξετάζεται είναι και σε αυτή τη περίπτωση το επίδομα να είναι εμπροσθοβαρές.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις