Η συντριπτική πλειοψηφία της Γερουσίας της Ταϊλάνδης ψήφισε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αποτελώντας την πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ταϊλάνδη είναι το τρίτο κράτος σε όλη την Ασία που νομιμοποιεί τον γάμο του ίδιου φύλου, μαζί με την Ταϊβάν και το Νεπάλ.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το οποίο παρέχει πλήρη νομικά, οικονομικά και ιατρικά δικαιώματα στους συντρόφους οποιουδήποτε φύλου, πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προηγούμενης κοινοβουλευτικής συνόδου τον Απρίλιο, με την έγκριση 400 από τα 415 μέλη.

Από σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, όμως, το νομοσχέδιο οριστικοποιείται, αφού 130 από τα 152 παρόντα μέλη ψήφισαν ναι, ενώ 4 ψήφισαν κατά και 18 απείχαν.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται τώρα την pro forma έγκριση του βασιλιά Maha Vajiralongkorn, ακολουθούμενη από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η οποία θα ορίσει μια ημερομηνία εντός 120 ημερών κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ.

Μετά την ψηφοφορία, ο Plaifah Kyoka Shodladd, ένας 18χρονος που αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικός, πήρε το λόγο και ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν τη νομοθεσία, κάνοντας λόγο για μια «δύναμη ελπίδας» που θα βοηθήσει την Ταϊλάνδη να γίνει πιο αποδεκτή η διαφορετικότητα. «Σήμερα, η αγάπη υπερισχύει της προκατάληψης», δήλωσε η Plaifah.

Ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εκδήλωση επειδή πρόσφατα βρέθηκε θετικός στο COVID-19, έγραψε τα συγχαρητήριά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X».