Αθόρυβα αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία μέρος της αμυντικής πολιτικής του, διαγράφοντας τμήματα που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Εθνικός Συναγερμός ελπίζει σε σημαντικά κοινοβουλευτικά οφέλη από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, με προοπτική να γίνει κυβέρνηση, προφανώς το κόμμα επιδιώκει να είναι αξιόπιστο προτού προσέλθουν στις κάλπες οι Γάλλοι, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Τα σημεία που εξαφανίστηκαν

Οι προτάσεις που εξαφανίστηκαν, όπως γράφει το Politico προέρχονται από την προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022, στην οποία το κόμμα της είχε παρουσιάσει 17 θεματικά φυλλάδια με τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής. Ενώ 16 φυλλάδια παραμένουν στο διαδίκτυο, αυτό για την άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου. Μπορεί ακόμη να βρεθεί online σε μια σελίδα που δεν συνδέεται πλέον με την ιστοσελίδα του κόμματος.

Στο μανιφέστο, ο Εθνικός Συναγερμός είχε υποστηρίξει την απομάκρυνση από την Ουάσινγκτον, ενώ προσπαθούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν συμπεριφέρεται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας”, το πρόγραμμα της Λεπέν το 2022 πρότεινε να επιδιώξει “μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα”, όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το έγγραφο που αποσύρθηκε ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει “αμέσως” το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Τι πρότεινε το διαγραμμένο έγγραφο

Το διαγραμμένο έγγραφο πρότεινε επίσης “να τεθεί τέλος” στα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης “μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο”. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη αρμάτων μάχης νέας γενιάς και μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

Τους τελευταίους μήνες, ο Εθνικός Συναγερμός έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ οι βουλευτές της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» ψήφισαν κατά. Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, ο Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε στο POLITICO ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Μπαρντελά προορίζεται να γίνει πρωθυπουργός εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.