Ε.Ε.: Χωρίς «λευκό καπνό» οι διαβουλεύσεις – Τo σημείo τριβής

Παρά την αρχική αισιοδοξία τελικά δεν υπήρξε συμφωνία που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε. - Η πρόταση και το σημείο της διαφωνίας

Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την αρχική αισιοδοξία για άμεσο αποτέλεσμα «λευκός καπνός» δε βγήκε.

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως έκρινε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συμφωνία και το σημείο τριβής

Σύμφωνα με το Politico, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων. Όπως αναμενόταν, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Μέτσολα, οι οποίοι ανήκουν στην δική του πολιτική οικογένεια.

Επιπλέον, το ΕΛΚ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο τμήματα των 2,5 ετών – και το ΕΛΚ θα έπαιρνε το ένα από αυτά.

Αυτό, με τη σειρά του, ενόχλησε τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Αντόνιο Κόστα. Κάπου εκεί άρχισαν και οι διαφωνίες.

Το «καρφί» για το Μισέλ

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων οι οποίοι βάζουν στο κάδρο της κριτικής τον Σαρλ Μισέλ.

«Ζητώντας να έχει εντολή μόνο για 2,5 χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα αντίληψης με τους [σοσιαλιστές], οι οποίοι θα έρχονταν σε δύσκολη θέση. Το ΕΛΚ δεν το έπαιξε καλά αυτό. Αυτό θα είναι δύσκολο να λυθεί» ανέφερε αρχικά η ανώνυμη πηγή.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μισέλ δεν βοήθησε στις συζητήσεις. «Αντί να βοηθήσει να βρεθεί μια συμφωνία, έφερνε συνεχώς άλλα πράγματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν τώρα εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.