Ανταπόκριση Βρυξέλλες
H πολιτική συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών της ΕΕ ναυάγησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα παρά τις ελπίδες για το αντίθετο. Ο διάβολος όπως είναι γνωστό κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι οποίες δεν επέτρεψαν σε ανακοίνωση για κατ’ αρχήν συμφωνία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις όσον αφορά στα πρόσωπα, δηλαδή την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν, τον Αντόνιο Κόστα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλλας ως ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ.
Η δήλωση Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι συλλογικό καθήκον» να υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις: Μία για τον πολιτικό κύκλο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από την άλλη πλευρά για την στρατηγική ατζέντα» επισήμανε.
Θα υπάρξει απόφαση υπέρ της Ούρσουλα
Την πεποίθηση ότι θα υπάρχει απόφαση υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τακτική σύνοδο κορυφής στις 27-28 Ιουνίου εξέφρασε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος και εξηγώντας ότι δεν αναμενόταν σήμερα κάποια απόφαση.
Τα μπερδέματα της τελευταίας στιγμής δεν επέτρεψαν στο βήμα που θα καθιστούσε την τακτική σύνοδο περισσότερο διαδικαστική.
Η διαφωνία που απέτρεψε την έκδοση απόφασης
Ενώ όλα φαίνονταν ομαλά υπήρξε διαφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους πρώτους να ζητούν δέσμευση για πενταετία του Αντόνιο Κόστα στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ουσιαστικά, ήθελαν να κλειδώσουν ότι στα 2,5 χρόνια που απαιτείται ανανέωση σύμφωνα με τις Συνθήκες να μην προταθεί άλλος υποψήφιος, αλλά να κλείσει ότι θα είναι και πάλι ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός. Το ΕΛΚ από την πλευρά του είπε με αυτή τη λογική, να μην υπάρξει απόφαση ούτε για τη δεύτερη θητεία του Συμβουλίου, ούτε για τη δεύτερη θητεία σχετικά με την προεδρία του ΕΚ η οποία επίσης ανανεώνεται στα 2,5 χρόνια. Άλλες πληροφορίες, ήθελαν τον Κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέι Πλένκοβιτς να ζητεί το δεύτερο μισό της θητείας την προεδρία του Συμβουλίου να την πάρει το ΕΛΚ.
Οι έξι διαπραγματευτές
Οι έξι διαπραγματευτές, Μητσοτάκης-Τουσκ για το ΕΛΚ, Σολτς-Σάντσες για τους Σοσιαλιστές και Μακρόν-Ρούττε για το Renew διαβουλεύονταν από γραφείο σε γραφείο. Περίπου στις 20.00 τοπική και για περίπου μία ώρα, συζητούσαν για τα δεδομένα που υπήρχαν. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα ήδη είχαν φύγει από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων αφού η συμφωνία ήταν η υποψήφια για δεύτερη θητεία στην Επιτροπή Γερμανίδα πολιτικός δε θα ήταν παρούσα όταν θα ξεκινούσε η ονοματολογία.
Διαφωνεί για την Ούρσουλα ο Ορμπάν
Πλέον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλείται να πάρει το πράσινο φως των ηγετών και να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 27 και 28 Ιουνίου. Ο μόνος που είναι αντίθετος για δεύτερη θητεία της είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Όσοι πήραν το λόγο στη συζήτηση δεν αντιτάχθηκαν με ορισμένους να παραμένουν σιωπηλοί, όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ουσιαστικά δίνοντας την έγκρισή τους.
Την ειδική πλειοψηφία εξασφαλίζει η Ούρσουλα
Ούτως ή άλλως όμως χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, δηλαδή τη στήριξη 15 εκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κάτι το οποίο διασφαλίζει η φον ντερ Λάιεν.
Δεν κινδυνεύει από τις διαρροές
Τελευταίο «εμπόδιο» για την έναρξη της «Κομισιόν VdL2» εφόσον περάσει από τους ηγέτες, θα είναι οι 720 ευρωβουλευτές. Η ακρόασή της αναμένεται στην πρώτη ολομέλεια του ΕΚ στις 16 με 18 Ιουλίου. Χρειάζεται 361 ψήφους. Με τα υπάρχοντα δεδομένα και τις 190 έδρες του ΕΛΚ, τις 136 των σοσιαλιστών και τους 80 του ΕΛΚ συγκεντρώνει 406 ψήφους που σημαίνει ότι έχει περιθώριο για διαρροές.
Μακριά από μια ακυβέρνηση ΕΕ
Στόχος από την αρχή ήταν όλες οι αποφάσεις να έχουν κλείσει μέχρι την πρώτη ολομέλεια του ΕΚ, διότι μία ακυβέρνητη ΕΕ σε ασταθή γεωπολιτική περίοδο με δύο πολέμους θα οδηγούσε σε μεγάλους τριγμούς στην οικονομία, εκτόξευση των σπρεντς και γενικά σε θεσμική κρίση όπως επισημαίνουν κύκλοι στις Βρυξέλλες.