Η οργή που «ξεχείλισε» όταν άφησαν ελεύθερο τον Λύτρα

Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην πάει φυλακή ο Λύτρας κρίνεται ότι ουσιαστικά ακυρώνει το αυστηρό πνεύμα του νόμου, τις αποτρεπτικές διατάξεις ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή αντίστοιχα να αυξηθούν οι καταγγελίες και να μπορούν δημόσιοι λειτουργοί, όπως οι γιατροί, να καταγγέλλουν τον θύτη ακόμη κι αν το θύμα δεν το επιθυμεί.

«Πάγωσε» το πανελλήνιο η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα, σε βάρος της 37χρονης συζύγου του.

Εξόργισε όμως πολλούς, όπως θα δούμε παρακάτω, και το γεγονός ότι οι ανακριτές τον άφησαν ελεύθερο. Το θέμα με τον Απόστολο Λύτρα είναι και πολιτικό και υπάρχει σε αυτό έντονο παρασκήνιο. Όταν αφέθηκε ελεύθερος από ανακριτή και εισαγγελέα, μέχρι να γίνει η δίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου, επίσης δικηγόρου η οποία ασχολείται με θέμα ενδοοικογενειακής βίας, εξόργισε, όπως σας είπα παραπάνω, πολλούς, ίσως όμως περισσότερο όλους αυτούς που συνέταξαν το νέο ποινικό κώδικα για τον οποίο είχαν κατηγορηθεί ότι είναι αυστηρός.

Ακόμα, όπως μαθαίνω, εξόργισε δικαστές που δεν συμφώνησαν με την απόφαση του ανακριτή και εισαγγελέα. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου που ζήτησε έρευνα. Ακόμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος επενέβη.

Όπως μαθαίνω, η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην πάει φυλακή ο Λύτρας κρίνεται ότι ουσιαστικά ακυρώνει το αυστηρό πνεύμα του νόμου, τις αποτρεπτικές διατάξεις ώστε να μειωθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή αντίστοιχα να αυξηθούν οι καταγγελίες και να μπορούν δημόσιοι λειτουργοί, όπως οι γιατροί, να καταγγέλλουν τον θύτη ακόμη κι αν το θύμα δεν το επιθυμεί. Μου λένε ακόμα πως δεν υπήρξε αλλαγή ως προς τους όρους προφυλάκισης, όμως οι δικαστές πρέπει να στέλνουν κι ένα μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιον έχουν μπροστά τους.

Για να ξέρετε: Ούτε η απόφαση της ανακριτικής και εισαγγελικής αρχής να τον αφήσουν ελεύθερο, πόσο μάλλον η πράξη του να χειροδικήσει σε βάρος της συζύγου του, αντέχουν στην οποιαδήποτε κριτική. Δεν θα μπορούσε όμως να μείνει ασχολίαστο το ότι οι δικηγόροι του νταή δικηγόρου έθεσαν ως όρο ότι για να κάνει δήλωση δεν θα απαντήσει στην οποιαδήποτε ερώτηση. Ούτε και απάντησε όταν δημοσιογράφοι του υπέβαλαν ερωτήσεις.

Ο κ. Βερβεσός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τι άποψη έχει για τη στάση του κατά τα άλλα τηλεαστέρα συναδέλφου του;

***

Ελληνική συμμετοχή στο μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών

Ισως είναι η πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάρχει ελληνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ. Κομβικός είναι ο ρόλος Μητσοτάκη, όπως και του Τουσκ που προωθούν την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κλειδωμένη είναι η θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να επιλεγεί η Εσθονή Κάγια Κάλας. Είναι η Εσθονή πολιτικός που πολλές χώρες του ΝΑΤΟ την ήθελαν και για Γενική Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

***

Ένα ρεπορτάζ που εκθέτει διεθνώς την χώρα μας

Το BBC με ένα άρθρο-κόλαφο καταγγέλλει το Λιμενικό Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο. Ενα θέμα που εκθέτει διεθνώς την χώρα μας.

Επικαλούμενο μαρτυρίες διασωθέντων, το ρεπορτάζ που έγινε πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του βρετανικού Μέσου, αναφέρει πως «το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν». Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Δημήτρη Μπαλτάκου, γιου του Τάκη Μπαλτάκου προέδρου της ΕΠΟ. Το BBC ουσιαστικά ξεμπροστιάζει τον πρώην επικεφαλής για τις ειδικές επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής!

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, την οποία το BBC βιντεοσκοπούσε κανονικά, ο Δημήτρης Μπαλτάκος διέψευσε πως η ελληνική ακτοφυλακή θα επιχειρούσε κάτι μη νόμιμο. Όμως κατά την διάρκεια του διαλείμματος του γυρίσματος, ο Δημήτρης Μπαλτάκος μιλάει με κάποιον άλλον που βρίσκεται στην αίθουσα και στα ελληνικά λέει: «Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρο είναι αυτό, εντάξει. Τι να πω όμως σε αυτούς; Απ΄έξω βλέποντας το, είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάνανε και μέρα μεσημέρι κιόλας (σ.σ. αναφέρεται σε πλάνο που του έδειξε το BBC με την ελληνική ακτοφυλακή να μεταφέρει μετανάστες). Είναι ξεκάθαρο παράνομο προφανώς. Προφανώς είναι παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα. Διεθνές αδίκημα»!

Στο δημοσίευμά απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος είπε πως δεν αποδεικνύονται όσα αναφέρει το BBC και ότι το Λιμενικό σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε πάντως ότι επιχειρούν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο με «αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο».

***

Πάνω από 50.000 Φιλιππινέζοι σε ελληνόκτητα πλοία

Ονομάζεται Enrique A. Manalo και είναι υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων. Έρχεται για πρώτη φορά επισήμως στην Ελλάδα και η επίσκεψή του χαρακτηρίζεται σημαντική.

Για τις 7.173 Φιλιππινέζες και Φιλιππινέζους που εργάζονται έντιμα σε ελληνικά νοικοκυριά, για τους 53.000 Φιλιππινέζους που απασχολούνται σήμερα σε ελληνόκτητα πλοία, για τα 50 και πλέον ελληνικά γραφεία που λειτουργούν στη Μανίλα για την προοπτική υπογραφής συμφωνίας για περισσότερους εργάτες και εργάτριες στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει μαζί του συνομιλίες για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, καθώς και στο κυπριακό.

***

Όταν κανείς δεν γελά με το χιούμορ του Πρωθυπουργού

Εντάξει, το ξέρουμε και το βλέπουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι fit. Με τα γυμναστήριά του, με την προσεκτική διατροφή του (χωρίς ντολμαδάκια) με τα ποδήλατά του, διατηρείται μια χαρά για την ηλικία του. Όμως, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, και σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει τίποτε αν κάποιος είναι fit ή έχει περισσότερα κιλά. Και προξένησε αλήθεια άσχημη εντύπωση το άστοχο χιούμορ του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο.

Δεν ξέρω αν είναι επηρεασμένος από το… TikTok, αλλά το να κάνεις χιούμορ για τα κιλά του Θοδωρή Λιβάνιου και του Βασίλη Σπανάκη που είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και… body shaming, για το οποίο δεν γέλασε κανείς. Το αντίθετο, υπήρξε δυσφορία. Καλές, λοιπόν, οι «σύγχρονες πολιτικές» ή τα νέα επικοινωνιακά «κόλπα», όμως, η σοβαρότητα και ο σεβασμός στο διαφορετικό αλλού φαίνονται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε τουλάχιστον άστοχος μιλώντας για τα κιλά του υπουργού που μόλις διόρισε.

***

Οι γαλάζιες γκρίνιες που έφερε ο ανασχηματισμός

Μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο από τον ανασχηματισμό και δεν έχει καταγραφεί η αναστάτωση που επικράτησε και επικρατεί σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ. Κυρίαρχη αιτία αυτής της αναστάτωσης είναι η «επιβράβευση» (όπως την χαρακτηρίζουν) τριών βουλευτών της σκληρής γραμμής κατά των γάμων των ομόφυλων. Αισθάνονται…«αδειασμένοι», όπως λένε, για την αδικία επειδή κλήθηκαν να βάλουν πλάτη σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν πίστευαν ακόμα και μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ψήφισαν και εκτέθηκαν στους ψηφοφόρους τους: «Μας ζήτησαν», λένε, «να απορροφήσουμε κραδασμούς στις περιφέρειες μας και να έχουμε κόστος και τελικά επέλεξαν βουλευτές που κινήθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό».

Μάλιστα, οι πιο τηλεοπτικοί εξ αυτών (βλ. Καραγκούνης, Γκιουλέκας) … συνδικαλίζονταν στα κανάλια κατά του νομοσχεδίου και τώρα βρέθηκαν στο υπουργικό σχήμα, «ήταν η μόνιμη επωδός» αναφέρουν. Από την πλευρά τους, στελέχη της ΝΔ κοντά στον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν πως ο ίδιος δεν λειτουργεί με αποκλεισμούς δημιουργώντας μια εικόνα μεγαλοθυμίας, όμως το ζήτημα είναι πως αυτά τα ωραία και ανοικτά – δημοκρατικά δεν τα έλεγαν στους βουλευτές προ της κάλπης για το επίμαχο νομοσχέδιο.

***

Οι δύο ευνοημένοι της ηγεσίας του ΠαΣοΚ

Δευτέρα πρωί, μετά τις εκλογές, και οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως η Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τον Απόστολο Πάνα έπιναν καφέ στο Κολωνάκι, όταν η πόλη κοιμόταν. Η πηγή μου ήταν τόσο σίγουρη πως ήταν αυτοί οι δύο. Τους γκούγκλαρε, μάλιστα, όσο περίμενε να πάρει τον καφέ της σε αυτό το… γαλλικό στέκι της πόλης.

Τους γκούγκλαρε για να το μεταφέρει σωστά και να μην υπάρχει αμφισβήτηση. Όταν μου μετέφερε, όμως, πως δύο ευνοημένοι της ηγεσίας από θέση καρέκλας ήταν εκεί λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, σχολίασε πως η αμφισβήτηση είχε ξεκινήσει, καθώς οι δυο τους δεν είχαν εμφανιστεί ούτε το προηγούμενο στη Χαριλάου Τρικούπη.

***

Γιατί πήγε ο Δένδιας στο Παρίσι;

Πληροφορούμαι ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας μετέβη χθες αεροπορικώς (με εμπορική πτήση) στο Παρίσι. Για ποιο λόγο, θα μου πείτε; Μαθαίνω λοιπόν ότι πρόκειται να παρακολουθήσει τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού EUROSATORY (στην οποία μετέχει και η χώρα μας με περίπτερο). Πήγε, που λέτε, εκεί για να πουλήσει (γιατί εκκρεμεί η πρόθεση για πώληση μαχητικών F-16 block30 και Mirage 2000-5) ή για να αγοράσει (αφού υπάρχει πρόθεση ένα βρεθούν χρήματα να αγοράσουμε άλλα 6 Rafale). Ούτε το ένα ούτε το άλλο, λένε οι συνεργάτες του..

Πρόκειται ωστόσο για την πιο σημαντική και μεγαλύτερη (σε μέγεθος, με σχεδόν 2000 εκθέτες από 62 χώρες και 62.000 επισκέπτες) έκθεση για τα χερσαία οπλικά συστήματα. Διεξάγεται κάθε δύο έτη και μετράει ήδη 57 χρόνια ζωής. Βέβαια στο πλαίσιο της επισκέψεως του, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, τον Σεμπαστιάν Λεκορνού (Sébastien Lecornu). Ποια τα θέματα που θα συζητηθούν;

Οι πηγές μου λένε ότι θα τους απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου αλλά και του Σαχέλ. Διαβλέπω δηλαδή ότι παραμένει ζωντανό το γνωστό σύνθημα: «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»! Και τούτο γιατί με τον Γάλλο ομόλογό του ο κ. Δένδιας, όπως είπε: «Αναλύσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις φρεγάτες, τα Rafale, την ευρύτερη συνεργασία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία. Συζητήσαμε για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία κοινού «θόλου» ευρωπαϊκής αεράμυνας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.