Euro Daily Report: Η κατάρα του Εμπαπέ κι η πρεμιέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κιλιάν Εμπαπέ συνέχισε την κατάρα που τον κυνηγά στην τελική φάση του Euro, ενώ η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο ρίχνεται στη μάχη της διοργάνωσης κόντρα στην Τσεχία.

Τι είδαμε

  • Ένα πυραυλοκίνητο γκολ ελάχιστης αξίας: Από απόσταση 23.68μ δοκίμασε το πόδι του ο Νικολάε Στάνκιου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα ήταν ένα σουτ άνευ τύχης. Η αξία του ήταν μόλις 0.02 XG. Ανέπτυξε όμως τέτοια ταχύτητα η μπάλα, αφότου ήρθε σ’ επαφή από το πόδι του Ρουμάνου χαφ, που φτάνοντας τα 116 χλμ/ώρα ήταν αδύνατο ν’ αποτραπεί το 1-0. Ιδίως δε στο σημείο που κατέληξε. Μέχρι και τα μαλλιά του Ράτσιου έγιναν γαλάζια από την έκπληξη!
  • Το καθυστερημένο δώρο στον Σραντζ: Δίχως αμφιβολία ήταν ένα από τα πρόσωπα της πρώτης μεγάλης έκπληξης του Euro 2024, αφού με το τέρμα που πέτυχε ο Ιβάν Σραντζ έδωσε τη νίκη στη Σλοβακία κόντρα στο Βέλγιο. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένα γκολ που το χρωστούσε ο θεός του ποδοσφαίρου στον 30χρονο επιθετικό της Σλάβια Πράγας. Πριν από τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στην τελική φάση της ίδιας διοργάνωσης λόγω ενός τραυματισμού και τώρα στην πρώτη του συμμετοχή τα κατάφερε.
  • «Μάτωσε» για να νικήσει η Γαλλία: Η ομάδα του Ντεσάμπ ήταν ανώτερη από την Αυστρία, αλλά χρειάστηκε το αυτογκόλ του Βέμπερ για να φτάσει στη νίκη με 1-0. Σα να μην έφτανε αυτό ο κόουτς των τρικολόρ είδε και δύο παίκτες της ομάδας του να ματώνουν. Ο Γκριεζμάν χτύπησε στις διαφημιστικές πινακίδες με αποτέλεσμα να γδάρει το κεφάλι του, ενώ ο Εμπαπέ μετά από κεφαλιά χτύπησε στον ώμο αντιπάλου με αποτέλεσμα να σπάσει τη μύτη του.

Τι δεν είδαμε

  • Την περίφημη ωριμότητα του Άντρι Λούνιν: Ήταν ο κίπερ που κουβάλησε τη Ρεάλ Μαδρίτης όλη τη χρονιά, προτού παραδώσει ξανά τα ηνία στον τραυματία Κουρτουά. Μόνο που η πρεμιέρα του σε Euro με το εθνόσημο ήταν εφιαλτική για τον 25χρονο Ουκρανό. Λανθασμένη πάσα πριν από το πρώτο γκολ των Ρουμάνων και κάκιστη εκτίμηση στο σουτ που έφερε το δεύτερο. Στο τρίτο ήταν απλώς εκτεθειμένος από την άμυνά του.
  • Τα αστέρια του Βελγίου: Το ρόστερ του Βελγίου για μία ακόμα φορά διαθέτει πολλούς ποδοσφαιριστές με βαρύ βιογραφικό. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στο χορτάρι. Βέβαια, ήταν και άτυχοι αφού με παρέμβαση του VAR τους ακυρώθηκαν δύο γκολ. O Λουκάκου έστειλε δύο φορές την μπάλα στα δίχτυα της Σλοβακίας, ωστόσο κανένα δεν μέτρησε μετά από παρέμβαση του VAR. Το πρώτο για οφσάιντ και το δεύτερο για χέρι του Οπάντα.
  • Τον Εμπαπέ να σκοράρει σε τελική φάση Euro: Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει σε αγώνα τελικής φάσης του Euro. Απέναντι στη Αυστρία αγωνίστηκε για πέμπτη φορά και σε 479 λεπτά δεν έχει καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα μετά από 18 τελικές προσπάθειες!

Τι θα δούμε

Δύο -κι όχι τρία- τα παιχνίδια στο φινάλε της πρώτης αγωνιστικής, αμφότερα για τον 6ο όμιλο της διοργάνωσης.

  • Το ματς της ημέρας: Στη μετά Σάντος εποχή η Πορτογαλία έχει πολλά ν’ αποδείξει και η πρεμιέρα της στο γήπεδο της Λειψίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να της βάλει φτερά. Από τότε που ο Πομπόρσκι εκτελούσε τον Βίτορ Μπαΐα κι απέκλειε τους Ίβηρες στα προημιτελικά της διοργάνωσης του ’96 έχει η Τσεχία να νικήσει σε μεταξύ τους συνάντηση. To 2012 η «σελεσάο» της Ευρώπης έπαιρνε την εκδίκηση χάρη στον Κρ. Ρονάλντο.
  • Η ελληνική απουσία: Υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν η Εθνική ομάδα που θα αντιμετώπιζε την Τουρκία στο Ντόρτμουντ. Ο Γιακουμάκης όμως έχασε το πέναλτι, ο Κβεκβεσκίρι βρήκε δίχτυα απέναντι στον Βλαχοδήμο και η Γεωργία του Κβίτσα Κβαρατσχέλια βρέθηκε δικαίως στα τελικά για πρώτη φορά στα χρονικά. Εφεξής κάθε βαθμός, κάθε βήμα παραπάνω, θα ισοδυναμεί με υπέρβαση για τους «σταυροφόρους» του Σανιόλ. Οι Τούρκοι δεν κέρδισαν σε κάποιο από τέσσερα φιλικά προετοιμασίας μέσα στο 2024, χάνοντας τα τρία, με αποτέλεσμα ο Μοντέλα να κρατά μικρό καλάθι.

Συντονιστείτε

  • 19:00 Τουρκία – Γεωργία, ΕΡΤ1
  • 22:00 Πορτογαλία – Τσεχία, ΕΡΤ1

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.