Στην ομιλία του, ο κ. Δούκας επικεντρώθηκε στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζοντας τα εμπόδια και τις προοπτικές που υπάρχουν στον ευρωπαϊκό και τοπικό χώρο.
Η Κλιματική Κρίση και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία
Σχολιάζοντας την πορεία της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Δούκας σημείωσε: «Όπως ξέρετε, η κλιματική κρίση είναι μία υπαρξιακή απειλή. H Ευρώπη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να υιοθετεί πολιτικές για να είναι στην πρωτοπορία. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας έλαβε γενναίες αποφάσεις για ένα μεγάλο πακέτο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση δεν έχει επιτύχει επαρκώς, καθώς «δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική και να αφορά όλο τον κόσμο». Αντίθετα, δίνεται η αίσθηση ότι ωφελεί κυρίως μεγάλες εταιρείες και προνομιούχους, αφήνοντας στο περιθώριο την κοινωνία και τους πολίτες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θεωρίες συνωμοσίας και ο λαϊκισμός.
Newsletter
Cityhub - Το newsletter της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter του Cityhub για να λαμβάνεις στο inbox σου όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.Ενεργειακή Δημοκρατία και Συμμετοχή των Πολιτών
Ο κ. Δούκας υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να προέλθει από την ενεργειακή δημοκρατία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται. «Οι ίδιοι πολίτες να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι», τόνισε. Ωστόσο, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως Δήμαρχος Αθηναίων στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.
Προκλήσεις και Δράσεις για την Αθήνα
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων και πόρων. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες δράσεις και θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις προσπάθειες για τον περιορισμό της δόμησης και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: «Παλεύουμε να σταματήσουμε τις άδειες σε τεράστια μαμούθ κτίρια και πολυκατοικίες, γιατί θεωρούμε ότι η πόλη πρέπει να αποφασίζει ποιο είναι το ύψος των κτιρίων και πόσο τσιμέντο αντέχει για να μπορεί να αναπνεύσει».
Δράσεις για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας
Ο κ. Δούκας υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της Αθήνας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, όπως η ίδρυση του Γραφείου Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας στο Σεράφειο και η δημιουργία της Ακαδημίας Ενέργειας μέσω της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας. Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ευάλωτους πολίτες και στην εκπαίδευση των στελεχών στη διαχείριση της ενέργειας.
Προοδευτικές Πολιτικές για τη Βιωσιμότητα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι οι πολιτικές για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα δεν είναι ουδέτερες, αλλά έχουν προοδευτικό πρόσημο, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. «Το ζητούμενο είναι πώς θα βελτιώσω τελικά τη ζωή των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της δημιουργίας προοδευτικών συγκλίσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.