Απόστολος Λύτρας: Όταν έλεγε «ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος με τις γυναίκες»

Από την υπεράσπιση γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στον ξυλοδαρμό της συζύγου του - Οι υποθέσεις που ανέλαβε ο Απόστολος Λύτρας και η κατάθεση της 37χρονης που σοκάρει.

Ο Απόστολος Λύτρας έχει υπάρξει, ουκ ολίγες φορές, υπερασπιστής των γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ζητούσε μάλιστα δημοσίως να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους θύτες.

Αυτή τη φορά, όμως, τη θέση του κατήγορου πήρε ο ίδιος για τον άγριο ξυλοδαρμό της 37χρονης συζύγου του, επίσης δικηγόρου.

Τις πελάτισσές του τις παρότρυνε να καταγγέλλουν τους κακοποιητές του. Τη δική του γυναίκα όμως, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της, την πήγε στα επείγοντα νοσοκομείου ισχυριζόμενος ότι έπεσε από τη σκάλα.

Οι υποθέσεις που είχε αναλάβει

Το Σεπτέμβριο του 2022 είχε αναλάβει την υπεράσπιση 50χρονης στην Κομοτηνή, την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. «Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος με τις γυναίκες. Κάποιος ο οποίος κακοποιεί τη σύντροφό του ή τη συζυγό του είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προβεί και σε κάτι άλλο».

Οι ατάκες του φαρμακερές, τόσο στα δικαστήρια όσο και στα τηλεοπτικά παράθυρα. «Έχω βαρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να λέμε ότι μια γυναίκα μόνη της πάει και κάνει καταγγελία ότι δήθεν τη χτύπησαν, δήθεν τη βίασαν, δήθεν το ένα δήθεν το άλλο. Πραγματικά σας το λέω ντροπή».

Έκανε δηλώσεις στην εκπομπή του MEGA, «Χαμογέλα και Πάλι» τον Ιούλιο του 2022, όταν και υπερασπιζόταν τη σύντροφο του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, η οποία τον είχε καταγγείλει για τον βίαιο ξυλοδαρμό της. Έδινε μάχες στο πλευρό των πελατών του και παρότρυνε τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας να καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους.

Ήταν ο δικηγόρος των παιδιών της άτυχης 48χρονης Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα την οποία έσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της στα τέλη Οκτωβρίου του 2021 όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

Ελάχιστοι όμως γνώριζαν ότι το 2017 η πρώτη σύζυγος του δικηγόρου και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

Χθες βέβαια η ίδια γυναίκα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και στάθηκε στο πλευρό του ως μάρτυρας υπεράσπισης. «Εμένα δεν με είχε χτυπήσει ποτέ. Τον είχα καταγγείλει για λεκτική βία , αλλά στο Εφετείο το ανακάλεσα, διότι ήμουν υπερβολική» είπε.

Οργή που αφέθηκε ελεύθερος

Ο γνωστός ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του για την υπόθεση ξυλοδαρμού. Έχει υποχρέωση να φύγει από το σπίτι που έμενε με τη σύζυγό του, απαγορεύεται να την πλησιάζει και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Αυτό που φαίνεται ότι βάρυνε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ήταν η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και η υποστηρικτική κατάθεση της πρώην συζύγου του.

Όταν αφέθηκε ελεύθερος προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, ίσως όμως περισσότερο όλους αυτούς που συνέταξαν το νέο ποινικό κώδικα για τον οποίο είχαν κατηγορηθεί ότι είναι αυστηρός. Εξοργίστηκαν ακόμα και δικαστές, που δεν συμφώνησαν με την απόφαση του ανακριτή και εισαγγελέα. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου που ζήτησε έρευνα.

Η συγγνώμη και το «δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος»

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την απελευθέρωσή του ο κ. Λύτρας δήλωσε ότι θα ζητήσει βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά βίαιος. «Ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου που την υπεραγαπώ και από τις τρεις κόρες μου», είπε μεταξύ άλλων.

«Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου», συμπλήρωσε.

«Να μην βρεθεί κανείς άνθρωπος σε αυτή την κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο. Πρωτίστως από τη Σοφία και τις κόρες μου», είπε ο ίδιος.

Σοκάρει η κατάθεση του θύματος

Όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα σε εκείνη και τον σύζυγό της κατέθεσε στους αστυνομικούς η Σοφία Πολυζωγοπούλου. Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα επισήμανε ότι όλα άρχισαν από ένα εστιατόριο όπου είχαν πάει να γευματίσουν.

Στη συνέχεια ο γνωστός ποινικολόγος έχασε τον έλεγχο και άρχισε να τη χτυπάει με μανία. Μάλιστα, από τα χτυπήματα λίγο έλειψε να χάσει τις αισθήσεις της, ενώ όπως αποκάλυψε τον παρακαλούσε να την πάει στο νοσοκομείο.

«Γύρω στις 23:00 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη, μαζί με μεγάλη παρέα. Μισή ώρα μετά λογομαχήσαμε γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε. Μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας. Εγώ μιλούσα όμως με την αδερφή μου γιατί της είχα αφήσει το παιδί και μου έστειλε ένα βιντεάκι. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί».

«Του έλεγα θα πεθάνω»

Και συνέχισε λέγοντας: «Τον είδα πραγματικά σε μια έξαλλη κατάσταση άνευ λόγου. Τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά στους φίλους μας. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά στο πρόσωπο. Άρχισε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτυπούσε με γροθιές στο πρόσωπο.

Μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα «βοήθεια» και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Ήμουν γεμάτη αίματα στο πρόσωπο τα οποία κατάπινα και πνιγόμουν. Έχανα τις αισθήσεις μου. Τότε σταμάτησε. Του έλεγα θα πεθάνω, τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν ανταποκρινόταν. Πήγαμε σπίτι. Του ζήτησα να πλυθώ και ήθελα να πατήσω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό. Με πρόλαβε και το πήρε. Αιμορραγούσε η μύτη μου. Του είπαν ότι αν με πάει στο νοσοκομείο θα πω ότι έπεσα μόνη μου».

Για όσα έγιναν στο νοσοκομείο ανέφερε: «Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει στο κεφάλι και φοβόμουν και το ίδιο είπα και στον γιατρό. Για να μην καταλάβει τίποτα ο σύζυγος είπα στον αστυνομικό ότι έπεσα αλλά θέλω κουμπί πανικού. Δεν ήταν ποτέ βίαιος μαζί μου ακόμα και όταν είχαμε προβλήματα. Δεν με έχει χτυπήσει όσα χρόνια είμαστε μαζί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.