Η υπόθεση ξυλοδαρμού της Σοφία Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, Απόστολο Λύτρα κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Η 37χρονη δικηγόρος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Ο κ. Λύτρας μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με την υπόθεση να παίρνει πια τη δικαστική οδό. Η κ. Πολυζωγοπούλου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στις Αρχές.

Η δήλωση του Απόστολου Λύτρα

Την ίδια ώρα ο Απόστολος Λύτρας εξέδωσε γραπτή δήλωση εξέδωσε με την οποία τοποθετείται για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Στη δήλωσή του ο ποινικολόγος χαρακτήρισε «φρικτή» την πράξη του και επισημαίνει ότι έχει απευθυνθεί σε ειδικό.

Επιπρόσθετα τονίζει ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας  «άλλες» πράξεις που δήθεν «τέλεσε»  επισημαίνει πως «δεν «επινόησα» το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας».

Το περιβάλλον της Σοφίας Πολυζωγοπούλου μιλώντας στο LIVE NEWS, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ουδέποτε προσπάθησε να συγκαλύψει τον Απόστολο Λύτρα αλλά προσπάθησε να προστατευτεί. Όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η πειθαρχική έρευνα του Αρείου Πάγου

Μέσα σε λίγες ώρες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με δεύτερη παρέμβασή της, ζήτησε από την ανακρίτρια την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διενέργεια της ανάκρισης και παραπομπή της υπόθεσης του άγριου ξυλοδαρμού της 37χρονης δικηγόρου και συζύγου του Απόστολου Λύτρα, στο ακροατήριο και τονίζει την εξαιρετική σοβαρότητα της υπόθεσης, τη συνεχώς αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία αλλά και τον κίνδυνο για το θύμα.

Αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση για τη μη προφυλάκιση του γνωστού δικηγόρου καθώς προηγήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η εντολή της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο ανακρίτριας και εισαγγελέα που γνωμοδότησαν για την ποινική μεταχείριση του Απόστολου Λύτρα.

Η αντίδραση δικαστικών ενώσεων και δικηγόρων

Η εντολή για πειθαρχικό έλεγχο προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση δικαστικών ενώσεων και δικηγόρων. «Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο», έγραψε σε ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Κατά τη γνώμη μου η εμπλοκή του πειθαρχικού ελέγχου είναι μία έμμεση παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών», είπε η Άννα Ζαΐρη, πρώην πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος από την άλλη εξαπέλυσε επίθεση στους δημοσιογράφους. «Με λύπη και συνάμα οργή διαπιστώνουμε ότι ο χαρακτήρας της Εισαγγελικής κρίσης δεν γίνεται αντιληπτός και σεβαστός από κάποιους δημοσιογράφους, που αβασάνιστα επιδίδονται σε αστήρικτες και έωλες κρίσεις σχετικά με ζητήματα που, ηθελημένα ή μη, αγνοούν, παρά τη συνταγματική υποχρέωσή τους για πλήρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού».

Η απόφαση ο γνωστός ποινικολόγος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αλλά η κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη που του ασκήθηκε έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στους νομικούς κύκλους.

«Ο ορθός χαρακτηρισμός κατά την προσωπική μου άποψη και ακούστηκε και από άλλους συνηγόρους είναι ότι έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη», είπε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.

«Είναι φυσιολογικό ένας βίαιος άνθρωπος που έκανε απόπειρα ανθρωποκτονίας να είναι έξω;»

Η εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος Δήμητρα Τσίτση μίλησε για την υπόθεση στο LIVE News και ανέφερε αρχικά: «Εγώ εντοπίζω ένα κενό, το οποίο θα έπρεπε να μας κινητοποιήσει όλους. Ενώ την χτυπούσε στο απόμερο μέρος και τον παρακάλεσε να σταματήσει, δεν συγκινήθηκε. Πήγαν στο σπίτι και συνέχισε να βιαιοπραγεί και της πήρε το τηλέφωνο. Κι αυτός ο άνθρωπος να είναι έξω με περιοριστικούς όρους; Είναι φυσιολογικό ένας βίαιος άνθρωπος που έκανε απόπειρα ανθρωποκτονίας να είναι έξω; Με βάση την μαρτυρία της (Σοφίας Πολυζωγοπούλου) ήταν έτοιμη να πεθάνει».

Ενώ η κα. Τσίτση ανέφερε ότι ενδέχεται να υπήρχε κλιμάκωση των βίαιων ξεσπασμάτων κατά το παρελθόν ανάμεσα στο ζευγάρι. «όταν υπάρχει ένα βίαιο ξέσπασμα σημαίνει ότι και στο παρελθόν υπήρχε κάποιο άλλου είδους μικρότερο. Δεν γίνεται αυτό από τη μία στιγμή στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά η εγκληματολόγος.

Η θέση της αστυνομίας για τις χειροπέδες

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στο Live News ανέφερε ότι η ελληνική αστυνομία καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικά για τις χειροπέδες που δεν υπήρχαν στα χέρια του Απόστολου Λύτρα κατά την μεταφορά στον ανακριτή και στον εισαγγελέα δήλωσε η κα Δημογλίδου: «Το πώς γίνεται η μεταγωγή ενός κρατουμένου υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί στην ελληνική αστυνομία οι οποίοι τηρούνται από τους ανθρώπους που κάνουν την μεταγωγή για την δική τους την ασφάλεια. Εδώ, ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τμήμα με χειροπέδες κανονικά και πριν μπουν μέσα στο κτίριο αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ σχολιάζοντας το αποκλειστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του Απόστολου Λύτρα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Live News και σε αυτό φαίνεται ο ποινικολόγος να μην φοράει χειροπέδες ανέφερε ότι ήταν σε φάση προσαγωγής για την προανάκρισή του και «νομίζω δεν θα ήταν καλή εικόνα και για το παιδί του να δει έναν άνθρωπο να μεταφέρεται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα».