Σήμα για να υπάρξουν τολμηρές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ώστε να αποκτήσει η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της ιδιαίτερα πετυχημένης και παραγωγικής διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης στο Ωδείο Αθηνών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, αρκετά απελευθερωμένος από πολλά «βάρη» του παρελθόντος με άλλον αέρα και διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο στην ομιλία του, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική ισορροπία.

Ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ούτε στο ΠαΣοΚ και σε άλλα σχήματα, πρότεινε στο βαθμό που μπορεί να εισακουσθεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες της ανόδου της ακροδεξιάς και πολλών άλλων, να μένουν απαθείς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπογράμμισή του ότι δεν πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου «να εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους».

Εν μέσω της συζήτησης για την ενότητα του χώρου και ενώ πριν την ομιλία του είχε παρουσιαστεί έρευνα της Metron Analysis από τον Στράτο Φαναρά όπου κυρίαρχο ήταν το στοιχείο ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 83% θέλουν ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς, ο Αλ. Τσίπρα ανέφερε πως το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αναλάβουν αυτές τις τολμηρές πρωτοβουλίες.

Το μήνυμα συνεργασίας

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυταρέσκειά τους έστειλε το μήνυμα να αφήσουν όλοι το εγώ και να βάλουν μπροστά το εμείς και να δώσουν περισσότερο χώρο στο εμείς, έδωσε τον οδικό χάρτη.

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» είπε καταχειροκροτούμενος και σε λίγο αργότερα συμπλήρωσε βάζοντας τον όρο Προοδευτική Συμμαχία: «Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας σήμερα και των προοδευτικών πολιτικών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Αναμφίβολα, η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα βάζει φωτιά στα τόπια και όπως είπε κάποια στιγμή, «είχα καιρό να μιλήσω αλλά δεν θα τα πω όλα σήμερα». Και πάρα πολλοί αναμένουν τις εξελίξεις που έρχονται.