Θα μπορούσε να είναι μια προβολή από το μέλλον τα όσα έγιναν την πρώτη μέρα της άκρως ενδιαφέρουσας, από άποψη συμμετεχόντων και περιεχομένου, Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι; Θα δείξει η πορεία και κατά πόσο υπάρχει πραγματική βούληση για ενιαίο μέτωπο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.
Πάντως η πρώτη μέρα ήταν ενδεικτική για το τι συμβαίνει στον προοδευτικό χώρο που αναζητεί διέξοδο και καλύτερη προοπτική. Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια το επιβεβαίωσαν, καθώς κινούνταν στο πλαίσιο της λατινικής φράσης Quo Vadis.
Πού πηγαίνει η κεντροαριστερά και τι ρόλο θα διαδραματίσουν μελλοντικά οι δύο παρόντες πρώην Πρωθυπουργοί, ο Αλ. Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει έρθει πολύ κοντά με τον άλλοτε σφοδρό επικριτή του και έχουν κοινές ανησυχίες για την πορεία της προοδευτικής παράταξης.
Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για το μέτωπο των αριστερών και κεντροαριστερών που σχηματίστηκε στη Γαλλία εναντίον της ακροδεξιάς ενόψει των βουλευτικών εκλογών ότι είναι ένα καλό παράδειγμα αποτυπώνει πλήρως την ευρύτερη συζήτηση.
Δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν με πρώτο τον αρκετά ρεαλιστή σε σχέση με το παρελθόν Αλ. Τσίπρα, συμφωνούν με την αναφορά Παπανδρέου. Πώς θα γίνει; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για το οποίο υπάρχουν πολλές αποκλίνουσες απόψεις.
Πάντως πολλά πάθη και μίση -για αρκετούς – του παρελθόντος έχουν κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ακόμα και το αστείο του Γ. Παπανδρέου για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα είναι ομιλητής το βράδυ, ότι «αν ήταν εδώ ο Ολάντ, θα κάναμε ένα πάνελ Ολαντρέου» έδειξε πως πολλά ξεχάστηκαν.
Ο Αλ. Τσίπρας χαμογέλασε και έγνεψε καταφατικά, δείγμα πως πολλές εκθέσει αντιθέσεις του παρελθόντος έχουν λειανθεί.
Εξάλλου τώρα όλοι κινούνται στη βάση του ερωτήματος που είχε τεθεί στην αρχή του έτους και έγινε ο μεγάλος χαμός: απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;
Αυτό το ερώτημα δεν έχει ομοιογένεια ως προς την απάντηση του για πολλούς, καθώς και εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Πάντως ο σπόρος μπήκε από τον βουλευτή Νίκο Παππά που κατέθεσε πρόταση στο δημόσιο διάλογο για κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο Πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση.
Η πρόταση αυτή αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, αλλά μένει να φανεί πως θα γίνει. Πάντως ο Στ. Κασσελάκης έσπευσε να βγει και εδώ μπροστά δείχνοντας μια ανεξήγητη σπουδή που δικαιολογείται εν μέρει λόγω άγχους να μην βρεθεί εκτός παιχνιδιού.
Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζοραφ Ζαεφ ο Στ. Κασσελάκης στον Αντ-1 (δελτίο ειδήσεων) εμφανίστηκε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για το ενιαίο σχήμα. Και μάλιστα ακόμη και απέναντι στον Αλ. Τσίπρα σε ένα υποθετικό σχήμα που ακόμα δεν ξέρει κανείς πώς θα είναι, πώς θα συγκροτηθεί, ποιοι θα το απαρτίζουν.