Οι επενδυτές αποστρέφονται την αβεβαιότητα στην Γαλλία και αυτό αποτυπώνεται στην πορεία των γαλλικών περιουσιακών στοιχείων. Και μπορεί να μην έχουν πολλά καλά να πουν ούτε για τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού το κόμμα του, Αναγέννηση, υπέφερε στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά μια καλή επίδοση του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (Εθνικό Ράλι) της Μαρίν Λεπέν έχει αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πλειοψηφία για το κόμμα RN και ένα αντιευρωπαϊκό κύμα, θα αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης της υποστήριξης του ευρώ. Οι τιμές των μετοχών των γαλλικών τραπεζών, κατόχων περιφερειακού χρέους και εξαρτώμενων από το ευρώ, μειώθηκαν απότομα ως συνέπεια του φόβου.

Οι φόβοι στις αγορές κρατικού χρέους έχουν ωθήσει την απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων έως και το 3,2%, το υψηλότερο από την κρίση χρέους του 2012. Οι μετοχές της BNP Paribas και της Crédit Agricole έχουν υποχωρήσει 11% από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών την περασμένη εβδομάδα και οι μετοχές της Société Générale υποχωρούν κατά 14%, όλες πολύ πιο κάτω από την ευρύτερη αγορά μετοχών.

Ωστόσο, οι αγορές έχουν τιμολογήσει αρκετά ζοφερό μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το RN θα μπορούσε να κερδίσει το πολύ 40% των εδρών. Υψηλό ποσοστό, αλλά δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία. Υποθέτοντας ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει ως πρόεδρος μέχρι το 2027, βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας παραμένουν στα χέρια του. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δύναμή του θα εξασθενούσε.

Γαλλία όπως Ιταλία…

Οι ομοιότητες με την άνοδο των δεξιών κομμάτων στις ιταλικές εκλογές του 2018 είναι αξιοσημείωτες. Τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και έκτοτε έχουν περιοριστεί. Η ΕΕ πρόσθεσε το «μέσο προστασίας μετάδοσης» στη εργαλειοθήκη της όπου μπορεί να αγοράσει περιφερειακά ομόλογα για να ελέγξει τον κίνδυνο κατακερματισμού.

Και οι τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες βρίσκονται στη λίστα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τις Παγκόσμια Συστημικά Σημαντικές Τράπεζες. Η παρουσία τους απαιτεί υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση από τυχόν αναταράξεις. Μετά από χρόνια συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων σταθμισμένων στον πληθωρισμό, οι μέτοχοί τους ενδέχεται να μην επικροτούν περισσότερο ρυθμιστικό έλεγχο.

Το μεγαλύτερο μέρος του φετινού ράλι τιμών στις γαλλικές τράπεζες έχει εκτονωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, η BNP και η Crédit Agricole προσφέρουν συνολική απόδοση -με εξαγορές- 10% και 8% αντίστοιχα για τα επόμενα δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις Visible Alpha.

Πηγή OT