5 το πρωί: Χωρίς «λευκό καπνό» στην Ε.Ε. – Ζυμώσεις στο Ινστιτούτο Τσίπρα – Νέες αναταράξεις στο ΠαΣοΚ

Δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε. της επόμενης πενταετίας. Το σκληρό παζάρι και το σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.

1

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ

  • Δε βγήκε «λευκός καπνός»: Παρά την αισιοδοξία που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν για ώρες, αλλά τελικά δεν απέδωσαν καρπούς.
  • Το σημείο τριβής: Όπως όλα δείχνουν η πρόταση που κατέθεσε το ΕΛΚ για να μοιραστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα δύο ήταν εκείνη που έφερε τη διαφωνία.  Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), ήλπιζαν να εξασφαλίσουν τη θέση για τον Αντόνιο Κόστα και εκεί φαίνεται ότι ράγισε το γυαλί.
  • Ποιος ο ρόλος του Μητσοτάκη; Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρικτές της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, είχαν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
2

Το ΠαΣοΚ κυρίαρχο στα «πηγαδάκια» στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα

  • Συζητήσεις περί ΠαΣοΚ: Ξεκίνησε χθες η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, με την προσδοκία να αποτελέσει δεξαμενή ουσιαστικής πολιτικής σκέψης και ανάδειξης προοδευτικών πολιτικών. Ωστόσο η ατμόσφαιρα, κατά την πρώτη μέρα της εκδήλωσης, αφορούσε περισσότερο τον χώρο της κεντροαριστεράς και κύριο θέμα στα «πηγαδάκια» ανεδείχθη το ζήτημα ηγεσίας του ΠαΣοΚ.
  • Η βράβευση Νίμιτς: Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, απένειμαν το βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019), Μάθιου Νίμιτς. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια και εργάστηκα για το πρόβλημα» δήλωσε ο Νίμιτς.
  • Ο άγνωστος διάλογος: Σε συζήτηση που είχαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ μοιράστηκε πως όταν συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα πρώτη φορά στο Νταβός κατέληξαν ότι και «οι δυο θα είναι πολιτικά νεκροί» μετά τη συμφωνία, αλλά «αξίζει τον κόπο», ως «κληρονομιά» για τους δύο λαούς.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη έφερε νέες αντιδράσεις

  • Σήκωσε το γάντι ο Ανδρουλάκης: «Έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΠαΣοΚ σε ερώτηση για την κριτική που του ασκούν στελέχη του ΠαΣοΚ για το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επεσήμανε με νόημα: «Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς».
  • Οι αντιδράσεις των δελφίνων: Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης ήρθε και η αντίδραση των στελεχών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Οι απειλές για διαγραφές δείχνουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ του ζητούν να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για εσωκομματικές εκλογές.
  • Η πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο με ΣΥΡΙΖΑ: Όσο αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συζήτηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατέβουν στις εκλογές κοινό ψηφοδέλτιο και με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης πρόλαβε να τοποθετηθεί τονίζοντας ότι θα είναι υποψήφιος ακόμα κι αν απέναντί του είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
4

Οι αποκαλύψεις για Λύτρα

  • Η απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις: Ελεύθερος αφέθηκε ο Απόστολος Λύτρας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσουν πειθαρχική έρευνα. Η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και η υποστηρικτική κατάθεση της πρώην συζύγου του φέρεται να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση.
  • Η κατάθεση της συζύγου του: Την ίδια ώρα η κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου περιέχει κάθε λεπτομέρεια για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής. «Του έλεγα θα πεθάνω, τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο» αναφέρει σε κάποιο σημείο της η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα.
  • Ο ρόλος του γιατρού: Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η υπόθεση ήταν ο γιατρός ο οποίος εξέτασε την σύζυγο του ποινικολόγου. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, ο ίδιος έχει παίξει καταγγείλει στο παρελθόν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.
5

Τελειώνει το ΤΑΙΠΕΔ

  • Τίτλοι τέλους: Στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον Κωστή Χατζηδάκη  θα προβλέπεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο.
  • Τι σημαίνει αυτό: Ότι παύει πια να υφίσταται το σκέλος του που ασχολούταν με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με πηγές, «ο σκοπός του εκπληρώθηκε και πλέον ό,τι έχει απομείνει προς αξιοποίηση μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπερταμείο και το PPF – Μονάδα Ωρίμανσης Έργων.
  • Έρχονται αλλαγές και στις ΔΕΚΟ: Με το νομοσχέδιο έρχονται όμως και σαρωτικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Υπερταμείο. Τέτοιες είναι οι εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κλπ. Όπως έχει αναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης στόχος είναι οι ΔΕΚΟ αυτές – ως επί το πλείστον προβληματικές – να μετατραπούν σε «μικρές ΔΕΗ».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.