Aνταπόκριση Βρυξέλλες

Μία πιο ενισχυμένη ΕΕ στην ασφάλεια, της άμυνα, το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητας και η οποία επικεντρώνεται στις οικονομικές ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών είναι ο στόχος της επόμενης πενταετίας.

Τις προτεραιότητες καθορίζουν οι ηγέτες των «27» κρατών μελών της ΕΕ με τη λεγόμενη Στρατηγική Ατζέντα να δείχνει τον προσανατολισμό της ΕΕ.

Η σημασία της διεύρυνσης ως γεωστρατηγικής επένδυσης για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία, αλλά και το μεταναστευτικό με συγκεκριμένη αναφορά στην «εργαλειοποίηση» είναι μεταξύ των βασικών πυλώνων στους οποίους επικεντρώνεται η Στρατηγική Ατζέντα σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το tovima.gr.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Στρατηγικής Ατζέντας

Μετά από συνομιλίες των ηγετών και σημειώσεις επί σημειώσεων, στο πρώτο προσχέδιο που ενδέχεται να αλλάξει μέχρι την τακτική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, υπογραμμίζεται ότι «η αύξηση της ασφάλειάς μας απαιτεί μια σταθερή οικονομική βάση. Θα κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας και την προστασία των πολιτών μας και να ανταποκριθούμε σε νέες αναδυόμενες απειλές».

Όσον αφορά στην αμυντική βιομηχανία τονίζεται η δημιουργία μιας καλύτερα ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αμυντική αγορά, προωθώντας κοινές προμήθειες και εμβληματικά έργα κοινού ενδιαφέροντος. «Θα βελτιώσουμε επίσης την πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, διερευνώντας καινοτόμες επιλογές» μεταξύ άλλων μέσω του ενισχυμένου ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπως αναφέρεται.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η προετοιμασία της ΕΕ για ενίσχυση των ικανοτήτων «ανθεκτικότητας, ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων για να προστατεύσει τους πολίτες και τις κοινωνίες μας από διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία» εντάσσονται στις προτεραιότητες της νέας θητείας, ενώ σημαίνοντα ρόλο καταλαμβάνει η συλλογική απάντηση στον κυβερνοχώρο και τον υβριδικό πόλεμο, την ξένη χειραγώγηση και την παρέμβαση και τις απειλές για τις κρίσιμες υποδομές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στις ενέργειες για τη δημιουργία αναχώματος απέναντι στην ριζοσπαστικοποίηση, τον διχασμό και του βίαιου εξτρεμισμού.

Επίσης, μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη με ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα είναι εκ των βασικών στόχων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη βάση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς μας και να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές ανησυχίες των πολιτών. Θα αυξήσουμε την κυριαρχία μας σε στρατηγικούς τομείς και θα κλείσουμε τα κενά ανάπτυξης, παραγωγικότητας και καινοτομίας με διεθνείς εταίρους και κύριους ανταγωνιστές. Αυτό απαιτεί σημαντική συλλογική επενδυτική προσπάθεια, με κινητοποίηση τόσο δημόσιας όσο και ιδιωτικής χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» τονίζεται στο προσχέδιο της Στρατηγικής Ατζέντας.

Στην προετοιμασία για μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ένωση, οι ηγέτες αναμένεται να επισημάνουν ότι η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σημασία της διεύρυνσης ως γεωστρατηγικής επένδυσης για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Υπάρχει νέος δυναμισμός στη διαδικασία της διεύρυνσης. Mεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τα επίδοξα μέλη στην εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης μέσω καθιερωμένων και νέων μέσων και θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες για τη σταδιακή ολοκλήρωση, ενώ θα ενθαρρύνει επίσης την περιφερειακή ολοκλήρωση, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συμφιλίωση και την επίλυση διμερών διαφορών.

Έχοντας πλέον στο τραπέζι το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, η ΕΕ θα τονίσει ότι η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών εντός της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί την ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν υπογραμμίζοντας την «ευθύνη για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της εργαλειοποίησής της», δίνοντας έμφαση στα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης και την πάταξη των δικτύων των διακινητών.

Τέλος, η ΕΕ οδεύοντας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης για να δημιουργηθούν οι αγορές, οι βιομηχανίες και οι θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας του μέλλοντος.