Το «μεγάλο παζάρι» στις Βρυξέλλες για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Κλειδώνουν τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα στην Ε.Ε. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ να συναντώνται με τους Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών.

Να κλειδώσουν το συντομότερο δυνατό τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που προσέρχονται στην άτυπη συνάντηση κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, αναλαμβάνουν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (17/6, 21:00) οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που είναι οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία», δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για τη θέση του Σαρλ Μισέλ, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητείται το όνομα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα και για τη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η εκ νέου θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα. Για την θέση του ύπατου εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.


Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.