Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα στην διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠαΣοΚ που αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στην εβδομάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανοίξει, τη Δευτέρα το βράδυ τα χαρτιά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος από όπου αναμένεται η απόφαση για τον οδικό χάρτη.

Μια προαποφασισμένη αμφισβήτηση

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Υπήρχαν εισηγήσεις και σκέψεις η διαδικασία να γίνει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αποκάλυψη του Βήματος την Παρασκευή, φαίνεται ότι δημιούργησαν ένα νέο τοπίο. Όλα δείχνουν ότι κάλπες, θα στηθούν μέσα στο χρόνο. Το ενδεχόμενο να γίνει η εκλογή, όπως προβλέπει το καταστατικό, στο τέλος του 2025 έχει απομακρυνθεί. Πως μπορεί ένα κόμμα να πορευθεί επί ενάμιση χρόνο με τον αρχηγό του να τελεί υπό αμφισβήτηση; Μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να μην αντιδράσει σηκώνοντας το γάντι σε μια αμφισβήτηση που θεωρεί ότι ήταν προαποφασισμένη και υποκινούμενη από προσωπικά πάθη;

Η αλήθεια είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο. Δεν έχασε περισσότερο από ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι το μοναδικό κόμμα που μπήκε σε περιπέτειες. «Δεν χωρά αμφιβολία ότι κάποιοι περίμεναν τον Ανδρουλάκη στη γωνία» αναφέρει στο ΒΗΜΑ, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Όλα δείχνουν υποψηφιότητα Δούκα

Οι συζητήσεις στο ΠαΣοΚ, αυτό το διάστημα αφορούν τις υποψηφιότητες που αναμένεται να εκδηλωθούν, για την ακρίβεια αφορούν το αν ο κ. Δούκας θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Με παρέμβαση του στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι το θέμα με το εκλογικό αποτέλεσμα «εν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» έρχεται από παντού».

Ο κ. Δούκας τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στις κάλπες αλλά τις δικές του προθέσεις δεν τις ξεκαθάρισε. «Προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχθεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα» δήλωσε και πρόσθεσε με νόημα. «Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες».

Παρά τις δηλώσεις αυτές, το κλίμα που υπάρχει στην πλατεία Κοτζιά, είναι εκλογικό. Δεν είναι, μάλιστα λίγα εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο κ. Δούκας έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του και το μόνο απομένει είναι ο χρόνος και ο τρόπος που θα τις ανακοινώσει. Ο δήμαρχος Αθηναίων από το βράδυ των ευρωεκλογών έχει δεχθεί πλήθος τηλεφωνημάτων από στελέχη του ΠαΣοΚ και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Μετά μάλιστα την παρέμβαση-αμφισβήτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου τα τηλεφωνήματα πύκνωσαν. Υπήρξε προβληματισμός αλλά και προτροπή προς τον κ. Δούκα να είναι υποψήφιος στην περίπτωση που ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής. Ο κ. Δούκας τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών και όλα δείχνουν ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι στην κούρσα της διαδοχής.

Πόλεμος και «δολοφονία χαρακτήρων»

Η πρόθεση του δημάρχου Αθηναίων να υποψηφιότητα Δούκα φέρνει τα πάνω κάτω στο ΠαΣοΚ αλλά και στη σχέση του δημάρχου Αθηναίων με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη που βλέπει ότι «ο εκλεκτός του για το δήμο της Αθήνας, διεκδικεί τη θέση του». Είναι μια εξέλιξη που προκαλεί την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. «Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας.

Η υποψηφιότητα του κ. Δούκα προϊδεάζει για μια σκληρή εσωκομματική μάχη. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, αν και είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής και επί χρόνια γραμματέας του τομέα ενέργειας του κόμματος αντιμετωπίζεται, ως ουρανοκατέβατος στο πασοκικό στερέωμα. Στελέχη του κόμματος καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, στον κ. Δούκα «αμετροέπεια» , «υπερφιλοδοξία» και «αχαριστία» απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Τονίζουν επίσης, ότι είναι αδιανόητο ένα πρόσωπο που δεν έχει κλείσει ούτε μισό χρόνο στην καρέκλα του δημάρχου της Αθήνας να διεκδικεί και την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος. Θεωρούν ότι είναι μια στάση απαξίωσης της εντολής των πολιτών και επισημαίνουν ότι, τελικά ο δήμος της Αθήνας δεν ήταν τίποτα παραπάνω το πρώτο σκαλί των φιλοδοξιών του κ. Δούκα. Είναι τέτοια η ένταση και οι τόνοι της κριτικής που κάποια άλλα στελέχη, με σκωπτική διάθεση, απαντούν ότι «σε λίγο θα βάλετε τα κλάματα επειδή έχασε ο Μπακογιάννης».

Οι συνεργάτες του δημάρχου έχουν επίγνωση του σκηνικού που έχει δημιουγηθεί. Οι υποστηριχτές του θεωρούν ότι όλος αυτός ο πόλεμος καθοδηγείται από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Υποστηρίζουν τα αιχμηρότερα των σχολίων «προέρχονται από προσωπικούς φίλους του Ν. Ανδρουλάκη» και έχουν στόχο την αποδόμηση του κ. Δούκα με όρους «δολοφονίας χαρακτήρων». Όπως αναφέρουν δεν πρόκειται να μπουν σε μια αντίστοιχη διαδικασία. «Δεν πρόκειται να δώσουμε αίμα, θα ασκήσουμε μόνο πολιτική κριτική» αναφέρουν

Η κρίσιμη συνεδρίαση

Όλο αυτό το κλίμα έχει προσδώσει κρίσιμο χαρακτήρα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου την Τετάρτη. Όχι επειδή κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίαση αυτή θα δρομολογηθεί ο οδικός χάρτης της εκλογής προέδρου. Αλλά γιατί θα δείξει πόσο σκληρή θα είναι αυτή η αναμέτρηση. Αν δηλαδή δημιουργηθεί ένα διχαστικό κλίμα, ανάλογο του 2007, όταν διεκδίκησαν την ηγεσία του ΠαΣοΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το βέβαιο είναι ότι το ΠαΣοΚ εισέρχεται σε μια ζώνη σφοδρών εσωκομματικών αναταράξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.