Τι σκάλες είναι διάολε αυτές; Ούτε να ανέβεις μπορείς, ούτε και να κατέβεις. Στο κεφαλόσκαλο να στέκεις περιμένοντας να «στεγνώσουν», να πάψουν να γλιστράνε. «Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια». Περί σκάλας ο λόγος. Ο Απόστολος Λύτρας ομολόγησε τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που βάρυνε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ήταν η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και η υποστηρικτική κατάθεση της πρώην συζύγου του.

Σημειώνεται ότι η πρώην σύζυγός του τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν ενώ στο ακροατήριο, όταν έγινε η δίκη, η ίδια είχε ανακαλέσει.

«Έπεσε από τις σκάλες», είπαν με ένα στόμα, μια φωνή όταν τη μετέφερε σε ιδιωτική κλινική. Ένα στόμα, μια φωνή και για λόγους πρακτικούς αφού η γυναίκα από τα βίαια χτυπήματα δεν μπορούσε να μιλήσει.

Ο γιατρός επέμεινε.

Όταν ρώτησε το θύμα αν ο άνθρωπος που τη μετέφερε είναι το ίδιο πρόσωπο που την κακοποίησε, εκείνη έγνεψε καταφατικά. Άμεσα ενημέρωσε την άμεση δράση για τις δικές της ενέργειες.

Ακόμα κι όταν έφτασαν στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ομόνοιας, η σύζυγος του ποινικολόγου, δικηγόρος και η ίδια, δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος του, αφού τόσο εκείνη, όσο και ο σύζυγός της, συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι τα τραύματα που έφερε προήλθαν από πτώση στη σκάλα.

Η βία κατά των γυναικών υπήρχε -και υπάρχει- πάντα, καμουφλαρισμένη. Πίσω από το πέπλο της ιδιωτικότητας. «Βαφτισμένη» ως υπόθεση άκρως οικογενειακή. Ένα φαινόμενο που ευκρινώς αποτυπώνει την ιστορικά εμπεδωμένη συστημική ασυμμετρία των έμφυλων σχέσεων, αλλά και την ανάγκη επιβολής εξουσίας επί του «αδύναμου θηλυκού».

«Ευυπόληπτοι» πολίτες. Άνθρωποι που λόγω επαγγελματικής ιδιότητας αναλαμβάνουν την υπεράσπιση θυμάτων άγριων ξυλοδαρμών από συντρόφους και συζύγους και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους σε ζωντανή μετάδοση για τη σάπια κοινωνία μας.

Και στον αντίποδα, οι «προνομιούχες» γυναίκες που στους δικούς τους κύκλους αυτά δεν συμβαίνουν (;). Κι έτσι, υπό τη σκιά μιας «αψεγάδιαστης» ζωής το θύμα εγκλωβίζεται ακόμα παραπάνω και διστάζει διπλά να μιλήσει.

Από τα αιχμηρά νύχια της ενδοοικογενειακής βίας δεν γλιτώνεις βάσει μορφωτικού επιπέδου και Ε9. Μπορεί να συμβεί στην καθεμία από εμάς, οποιαδήποτε στιγμή. Η βία δεν κάνει διακρίσεις, με τη απεμπλοκή από μία σχέση κακοποιητική να είναι δύσκολη για όλες ανεξαιρέτως.

Ο Απόστολος Λύτρας ζήτησε συγγνώμη, μας είπε ότι υπεραγαπάει τη γυναίκα του και ότι είναι διατεθειμένος να αναζητήσει το ψυχολογικό υπόβαθρο της πράξης του.

«Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Γιατί πραγματικά σας το λέω, έχω χτίσει μια καριέρα και μια οικογένεια με πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Η πράξη η οποία έγινε είναι κάτι για εμένα αδιανόητο, όπως και για αυτή.

Επαναλαμβάνω ότι θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες, γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό. Δεν είναι κάτι που μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Να μην βρεθεί άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση.
Είναι από τις περιπτώσεις που τις ακούω αλλού και πόσο αιχμηρός είμαι και πόσο αιχμηρός είμαι και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα αυτό θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια».
Οι γυναίκες να πάψουν να ντρέπονται και να νιώθουν ένοχα. Και οι άντρες να κατανοήσουν ότι εξαιτίας του φύλου τους δεν έχουν δικαιώματα αναφαίρετα πάνω στα σώματα και τις ζωές των γυναικών.
Καμία ανοχή.
Δεν πέφτουμε από τις σκάλες. Μας ρίχνουν.