Εχοντας προσφάτως ολοκληρωθεί, η ταινία τεκμηρίωσης «Lost Yannina»: A Topography of Jewish Memory», πραγματοποιεί την Τρίτη 18 Ιουνίου την αθηναϊκή πρεμιέρα της που θα γίνει στις 19.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).

Ερευνητικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι μια παραγωγή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σκηνοθετήθηκε από τον Νίκο Χρυσικάκη σε επιστημονική επιμέλεια Εσθήρ Σολομών (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Στο ντοκιμαντέρ το οποίο διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην εμπειρία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και τον χώρο της πόλης των Ιωαννίνων, κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι λιγοστοί Γιαννιώτες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος που καταθέτουν τις προσωπικές μαρτυρίες τους. Όσοι επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ενώθηκαν με τους αντάρτες ή κατόρθωσαν να κρυφτούν.

Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει τον θεατή στις δύσκολες εκείνες μέρες, μέσω του λόγου, των πληροφοριών και της φυσικής κίνησης στους χώρους που αναφέρεται στις αφηγήσεις τους. Επίσης έχει γίνει σχεδιασμός πρωτότυπων χαρτών και διαδρομών, και εκτενής αρχειακή, γεωγραφική/ μουσειολογική όπως και κοινωνική έρευνα.

Η έρευνα για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ έχει πίσω της αρκετή ιστορία, καθώς όλα ξεκίνησαν το 2009. Οι προφορικές μαρτυρίες των κοινωνικών υποκειμένων συνδέονται με συγκεκριμένες τοποθεσίες (σπίτια, δρόμους, τοπία, μαγαζιά, τουριστικά αξιοθέατα, ερείπια κτιρίων) μιας σύγχρονης και οικείας γιαννιώτικης καθημερινότητας.

«Η εστίαση στο βίωμα, την μικροϊστορία και τη σχέση μνήμης και χώρου καθιστά τις θέσεις αυτές τόπους μνημονικούς, αντιηρωικά ατομικά και συλλογικά τοπόσημα που σημαίνονται πάνω σε εμπειρικές τοπογραφίες της πόλης αλλά και σε χάρτες σχεδιασμένους με ποικίλα αφηγηματικά υλικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σολομών.