Την παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για τη σύλληψη γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βια.
Σύμφωνα με πληροφορίες με έγγραφο του ζητά απο τον πρόεδρο του πειθαρχικού του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, να διερευνήσει τα αναφερόμενα στον Τύπο περι σύλληψης γνωστού δικηγόρου για «ενδοοικογενειακή βία» σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.
Ο κ.Κωνσταντίνου καλείται για να διαπιστώσει την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για να διαπιστώσει εάν προκύπτουν σε βάρος του τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.
Οι γιατροί κάλεσαν τις Αρχές
Υπενθυμίζουμε ότι ο δικηγόρος είναι αντιμέτωπος με βαριά κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία και απολογείται αύριο 17/6 στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από σχετική ενημέρωση των Αρχών από το γιατρό που εξέτασε τη σύζυγο του δικηγόρου.
Να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία γνωστός δικηγόρος που έσπευσε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του που έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε «οικιακό ατύχημα» (πτώση από σκάλα).
Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του γιατρούς να ειδοποιούν τις Αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).