Η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη ανάπτυξη με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, που προσδοκά να αποτελέσει δεξαμενή ουσιαστικής πολιτικής σκέψης και ανάδειξης προοδευτικών πολιτικών, συμβάλλοντας στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Στόχος του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, είναι η επεξεργασία και ανάδειξη προοδευτικών πολιτικών και λύσεων, καθώς και η συμβολή στο διάλογο ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων για τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος ειρήνης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ, στις 17 και 18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, έξι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, τίθενται τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και θα καθορίσουν το μέλλον.

Σε μια κρίσιμη στιγμή

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη σημασία που έχει η προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο διάλογος θα εστιάσει στο μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών στις διπλωματικές εξελίξεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα, καθώς και στις ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Στη Διεθνή Διάσκεψη συμμετέχουν επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών, όπως και εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το δημοκρατικό φάσμα με έμφαση στην εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

Σημαντικές, επίσης, θα είναι οι παρεμβάσεις των Δημάρχων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των επικεφαλής διακεκριμένων Ινστιτούτων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη όπως και για την πράσινη ατζέντα.

Ιδιαίτερη στιγμή της Διεθνούς Διάσκεψης θα είναι η απονομή του Βραβείου των Πρεσπών στον Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019).

Τη θετική συμβολή του κ. Νίμιτς στην προσέγγιση των δύο χωρών και την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τιμήσει με μήνυμά του και ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis και της Choose Strategic Communications Partner, από τους κ.κ Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η οποία και θα προηγηθεί της συζήτησης στη θεματική ενότητα με τίτλο «Η Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;».

«Αρχίζει το ταξίδι»