Στο θέμα των Eurofighter, τα οποία είναι κοινή παραγωγή της Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας και τα οποία η Άγκυρα ζητάει εδώ και αρκετό καιρό, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τους G7 στην Ιταλία.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται μάλιστα από τις πολεμικές αεροπορίες των παραπάνω χωρών ενώ πρόκειται για μια κοινή πολυεθνική συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής τους.
Αυτή την φορά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άλλη διέξοδο, ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ. Όπως εκτίμησε, η Γερμανία, που αρχικά είχε βάλει «μπλόκο» φαίνεται να μαλακώνει. Ωστόσο, τόνισε, ότι παρότι η βασική προσέγγιση της Άγκυρας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες από συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ, αν δεν γίνει αυτό τότε δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τέθηκε το θέμα του Eurofighter και αν μπορεί να ξεπεραστεί το γεγονός πως η Γερμανία το έχει μπλοκάρει αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά.
«Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα»
Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα.
Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξη του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη.
Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».