Αναβάθμισε οικονομικά το pc σου

Ένα βασικό πλεονέκτημα που έχουν τα desktop pc είναι η εύκολη και σταδιακή αναβάθμιση. Ειδικά να έχεις επιλέξει μια custom λύση, η αναβάθμιση για καλύτερες επιδόσεις είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου!

Οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς, ίσως θυμάσαι τον περιβόητο νομό του Moore που πρακτικά περιγράφει ότι οι υπολογιστές θα γίνονται συνεχώς μικρότεροι, ισχυρότεροι και φτηνότεροι. Επειδή το να αποκτάς την νέα τεχνολογία μόλις βγαίνει είναι ακριβό άθλημα και επειδή κανένας δεν αλλάζει υπολογιστή κάθε λίγους μήνες η αναβάθμιση είναι η λύση για επιδόσεις και οικονομία. Όταν μιλάμε για αύξηση επιδόσεων συνήθως το μυαλό μας πάει στον επεξεργαστή που είναι η καρδιά κάθε υπολογιστή. Φυσικά η αλλαγή επεξεργαστή είναι σημαντική αλλά μπορεί να είναι και η πιο δύσκολη και ακριβή αναβάθμιση. Πάμε να δούμε με τι τρόπους μπορείς να αναβαθμίσεις το pc σου!

1. Σκληρός Δίσκος

Από τις πρώτες κινήσεις για να δώσεις νέα πνοή στο pc σου είναι ο δίσκος που έχεις εγκατεστημένο το λειτουργικό σου και τα δεδομένα σου. Πρώτα από όλα αν το pc σου ακόμα έχει τον κλασσικό σκληρό δίσκο για boot άλλαξε τον άμεσα με SSD, η διαφορά που θα δεις θα σε εκπλήξει. Όμως ακόμα και αν το σύστημα σου τρέχει πάνω σε SSD υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα οι M.2 SSD είναι αρκετά ταχύτεροι και πιο αποδοτικοί. Αλλά και οι κλασσικοί SSD προσφέρουν συνεχώς μεγαλύτερες χωρητικότητες και ταχύτητες. Η αλλαγή του κεντρικού σου δίσκου αποθήκευσης είναι ένα εύκολο και οικονομικό βήμα αναβάθμισης.

Bonus Point

Πέρα από τον δίσκο που «τρέχει» το λειτουργικό μας το ίδιο το λειτουργικό είναι ένα καλό σημείο «αναβάθμισης». Πρώτα από όλα με ελάχιστο κόστος η επανεγκατάσταση του OS και των εφαρμογών θα φρεσκάρει το σύστημα σου και θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς διάφορα σκουπίδια που δημιουργούν προβλήματα. Παρότι τα μοντέρνα λειτουργικά συστήματα με τα συχνά update τους είναι αρκετά αποδοτικά μια καθαρή εγκατάσταση είναι πάντα μια καλή ιδέα. Συμπληρωματικά μπορείς να σκεφτείς την μετάβαση σε κάποιο Linux λειτουργικό. Η κατάλληλη έκδοση linux μπορεί να μετατρέψει πολλά «γερασμένα» μηχανήματα σε λειτουργικές μονάδες!

2. Κάρτα Γραφικών

Αν είσαι gamer θα έχεις ήδη συνηθίσει σε συχνές αλλαγές στην GPU σου. Η κάρτα γραφικών όμως δεν αφορά μόνο το gaming. Σχεδόν όλα τα λογισμικά παραγωγής περιεχομένου αξιοποιούν την GPU για την λειτουργία τους. Με μια πιο ισχυρή GPU θα δεις άμεσα αύξηση στις επιδόσεις, ειδικά αν δουλεύεις λογισμικά 3D, CAD και παραγωγής video. Πριν προχωρήσεις σε αγορά νέας GPU πρόσεξε αν είναι συμβατή με την μητρική και το τροφοδοτικό σου. Τέλος αν δεν είσαι hard core gamer δεν χρειάζεσαι ότι πιο δυνατό υπάρχει σε GPU αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να βρεις οικονομικές λύσεις σε προηγούμενα μοντέλα!

3. Μνήμη RAM

Η αναβάθμιση της RAM σου δεν μεταφράζεται σε ταχύτητα αλλά σε σταθερότητα και απόδοση multitasking. Για αρχή να θυμάσαι ότι πλέον η ελάχιστη ποσότητα RAM είναι τα 8Gb και τα 12Gb ή καλύτερα τα 16Gb είναι μια καλή ιδέα για τους περισσότερους χρήστες. Για πιο απαιτητικά συστήματα τα 32GB δεν είναι υπερβολικά! Πέρα από την ποσότητα μνήμης πρέπει να δεις και την ταχύτητα χρονισμού. Πρώτα από όλα τσεκάρεις τι υποστηρίζει η μητρική σου, δεν υπάρχει λόγος να πάρεις κάτι που δεν θα λειτουργεί στο max! Επίσης πρέπει να δεις τι chipset έχεις ήδη, γενικά αν κάνεις μίξη σε ταχύτητες το σύστημα σου θα δουλεύει αναγκαστικά στην χαμηλότερη άρα δεν κερδίζεις τις επιδόσεις που θες. Για τους περισσότερους χρήστες οι μνήμες DDR4 με ταχύτητες από 3200MHz έως και 3600MHz θα είναι αρκετές και μπορούν να δώσουν βάρος στην ποσότητα μνήμης. Αν όμως έχεις το budget και θες να κάνεις πιο μακροπρόθεσμη αναβάθμιση προσανατολίσου σε DDR5 με ταχύτητες 4800MHz και πάνω.

4.Ψύξη

Οι αυξημένες επιδόσεις σημαίνουν και αύξηση της θερμοκρασίας, και σε ζεστές χώρες αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Αν δεν συμπληρώσεις το σύστημα σου με τα κατάλληλα μέτρα ψύξης θα έχεις προβλήματα ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να καταστρέψεις το σύστημα σου. Πρώτα από όλα πρέπει συχνά να ελέγχεις τους ανεμιστήρες της GPU και του επεξεργαστή σου. Αν έχουν μαζέψει βρωμιά θα υπολειτουργούν και θα πρέπει να καθαριστούν ή να αντικατασταθούν. Ειδικά στον επεξεργαστή καλό είναι να ελέγχεις την θερμοαγώγιμη κρέμα σιλικόνης ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψήκτρα να καθαρίζεις και να προσθέτεις νέα. Αν οι ανεμιστήρες κάνουν θόρυβο, έχουν φθορές στα πτερύγια άλλαξε τους. Τέλος φρόντισε να εγκαταστήσεις αρκετούς ανεμιστήρες στο κουτί. Κατά την εγκατάσταση των ανεμιστήρων προσέχεις την φορά αέρα. Θες  τουλάχιστον ένα ανεμιστήρα να βάζει αέρα προς το σύστημα και έναν να κάνει εξαγωγή του ζεστού αέρα. Αν το κουτί σου υποστηρίζει και παραπάνω από δύο ακόμα καλύτερα!

Καλή αναβάθμιση!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.