Το ερώτημα που έθεσα σε κυβερνητικά στελέχη είναι πότε θα γίνει αυτός ο ανασχηματισμός που τόσο πολύ έχει ακουστεί, αλλά όμως δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Ε, λοιπόν άνθρωποι που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό απαντούν ευθέως ότι ο ανασχηματισμός είτε θα γίνει σήμερα το απόγευμα, είτε την Τρίτη. Γιατί, όμως, την Τρίτη; Επειδή την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα απουσιάζει σε Βρυξέλλες και Ελβετία. Οι ίδιοι αναφέρουν ενδεικτικά και μερικά ονόματα υπουργών δίνοντας βάση στους αμετακίνητους, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γεραπετρίτης, Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Πιερρακάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Σταϊκούρας και άλλοι.

Στους «αμετακίνητους» προσθέτουν και τα στελέχη στο Μαξίμου, όπως οι Σκέρτσος, Βορίδης, Μαρινάκης, Κύρα Κάπη, λέγοντας μάλιστα ότι ίσως προστεθεί και ο (PR) Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος όμως μπορεί, λένε, να πάρει υπουργείο, ή ακόμα να παραμείνει σπίτι του. Κάτι που κάνει, ωστόσο, πολλούς από την ΚΟ της ΝΔ -αυτούς που περιμένουν καρτερικά και αδιαμαρτύρητα να έρθει κάποια στιγμή η σειρά τους για υπουργοποίηση, αλλά γρήγορα απογοητεύονται επειδή βλέπουν να παίρνουν τη θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικοί- σήμερα να «ανακράζουν»: «Μόνον τέσσερις μήνες άντεξε το Μαξίμου χωρίς Βαρβιτσιώτη». Δηλαδή εάν καταλάβετε σωστά, το παιχνίδι θα παιχτεί στους υφυπουργούς.

Οι σίγουροι και το «αγκάθι» του Εσωτερικών

Στα πολιτικά γραφεία, ωστόσο, κυκλοφορούν και τα ονόματα αυτών που επανέρχονται στην κυβέρνηση. Είναι αυτοί που τους άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος (λόγω πλείστων παραπτωμάτων) ο Πρωθυπουργός και τώρα παρουσιάζονται έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Εις εξ αυτών είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος και έτερος ο Νότης Μηταράκης. Ή ακόμα και ο Κώστας Τσιάρας. Ίδωμεν.

Υπάρχει, μου λένε, ένα μεγάλο ερωτηματικό για την Νίκη Κεραμέως, ή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Σε ποιο, όμως; Ακούστηκε ότι πάει στο Ανάπτυξης κάνοντας πολλούς να απορήσουν (και να απογοητευτούν). Το σίγουρο όμως, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις υπουργείων και όλα αυτά που γράφτηκαν και γράφονται για συγχώνευση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Εσωτερικών μάλλον δεν ισχύουν.

Ανάχωμα με επιδοτήσεις

Κατά τα άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα του ανασχηματισμού, των δυσμενών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, γίνονται και συσκέψεις ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα, όπως μια σύσκεψη που αφορούσε την υιοθεσία και την επιδότηση ανάδοχων γονέων. Μια σύσκεψη ανάχωμα σε διαρροές ψηφοφόρων.

Άρον- άρον Υπουργικό με ατάκτως ερριμμένα θέματα

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μην είναι χωρίς ατζέντα το υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα στη σκιά των άκρατων σεναρίων, το κυβερνητικό επιτελείο όρισε άρον – άρον μερικά θέματα προς συζήτηση. Έτσι, για τα προσχήματα, ώστε να μην είναι το μοναδικό υπουργικό συμβούλιο χωρίς ατζέντα. Σίγουρα, όμως, θα είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για μια τετράδα υπουργούς, αφού ακούγονται ότι παραμένουν εκτός κυβερνητικού σχήματος, οι Αυγενάκης, Καιρίδης, Σκρέκας, Στυλιανίδης.

Όλοι αυτοί, ωστόσο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που εκτάκτως έβαλαν χθες. Ποια είναι αυτή; Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ για το Υπερταμείο και το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πρωτοβουλίες για την άνοια, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας πρόοδο κυρίως αρδευτικών έργων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης την πρόοδο ως προς την Επιτροπή Κωδικοποίησης και το Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Εν συνεχεία όλοι θα χαιρετηθούν, άλλοι θα παραμείνουν στα υπουργεία τους, ενώ τέσσερις ίσως και περισσότεροι θα πάνε σπίτια τους για να μπορέσουν να έχουν ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές.

***

Υπουργοί εν… αναμονή

Υπάρχει μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ, που σφόδρα επιθυμούν υπουργικό θώκο, εννοώ πιο πολύ από τους άλλους συναδέλφους τους. Κάθε φορά που γίνεται λόγος για ανασχηματισμό, το όνομα αυτών των βουλευτών εμφανίζεται παντού ως υπουργοί εν αναμονή. Να ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα σε κανέναν, ούτε καν έκανε γνωστές τις προθέσεις του και όμως οι βουλευτές αυτοί βρίσκονται πρώτοι στη σειρά για υπουργοποίηση.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες υπουργών εν αναμονή: Η πρώτη αφορά πρώην υπουργούς που είτε παραιτήθηκαν, είτε καρατομήθηκαν, είτε είχαν εισπράξει αρκετές κίτρινες κάρτες κατά την διάρκεια της θητείας τους στο υπουργείο. Η δεύτερη κατηγορία αφορά βουλευτές που έως τώρα δεν είδαν ποτέ υπουργείο. Είναι όλοι αυτοί που γκρινιάζουν λέγοντας (και δικαίως) ότι τρέχουν για να μαζέψουν σταυρούς, αλλά γίνονται υπουργοί πρώην στελέχη (και υπουργοί) του ΠαΣοΚ.

Υπάρχει τέλος και μία τρίτη υπο-κατηγορία, από βουλευτές που χρημάτισαν πρόεδροι επιτροπών (και μάλιστα εξεταστικών επιτροπών) που ζητούν υπουργοποίηση, αφού άλλοι προκάτοχοί τους στις επιτροπές έγιναν. Τώρα τι να σας πω, ένας-δυο μου είπαν να γράψω το όνομά τους, μπας και τους θυμηθεί όταν σβήνει και γράφει τον κατάλογο των υπουργών, ο Μητσοτάκης, αλλά νομίζω ότι θα τους κάνει κακό. Συνεπώς, τα περισσότερα ονόματα που εμφανίστηκαν πως παίρνουν υπουργείο, μάλλον να τα θεωρήσετε ως ανεκπλήρωτες επιθυμίες βουλευτών και πρώην υπουργών.

***

Το αποτέλεσμα που έδωσε ο Γκρίνμπεργκ για τις ευρωεκλογές

Το ότι λήγει τέλος αυτού του μήνα η σύμβαση του γκουρού των δημοσκοπήσεων (όπως τον ονομάζουν) Σταν Γκρίνμπεργκ, το διαβάσατε από αυτή την στήλη την περασμένη Κυριακή. Όπως διαβάσατε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη ΝΔ από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουνίου.

Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι οι τελευταίες προβλέψεις που έκανε για το Μαξίμου ο «γκουρού» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μου λένε, λοιπόν, από κυβερνητικές πηγές ότι εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κυμανθεί από 31-34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16% και το ΠαΣοΚ 12,5%. Έπεσε, όπως είδατε,… μέσα σε όλα!

***

Ο υπουργός Γεωργίας… Κώστας Σημίτης

Και μια και γίνεται λόγος για ανασχηματισμό (θέμα που πρωτίστως ενδιαφέρει υπουργούς, βουλευτές, συνεργάτες υπουργών και δημοσιογράφους), θα σας περιγράψω μια σκηνή από την κατάρτιση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου που ετοίμασε στις 18 Οκτωβρίου του 1981, ο νικητής των εκλογών Ανδρέας Παπανδρέου. Είχε δώσει εντολή σε συνεργάτες του να ετοιμάσουν την λίστα των υπουργών.

Τον κατάλογο αυτός εν συνεχεία τον έβλεπε η λεγόμενη τρόικα του Κινήματος (ήτοι Λαλιώτης, Τσοχατζόπουλος, Γεννηματάς) και μετά ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Όταν ο Παπανδρέου έλαβε την τελική λίστα με κάποιες διορθώσεις, διαπίστωσε ότι ξέχασαν ένα κορυφαίο στέλεχος, συνιδρυτή του ΠαΣοΚ, τον Κώστα Σημίτη: «Ξεχάσαμε τον Σημίτη», είπε στο Κουτσόγιωργα και αυτός αμέσως έδωσε λύση: «Να το βάλουμε, Πρόεδρε, υπουργό Γεωργίας που ξέρει και ξένες γλώσσες». Εάν ανατρέξετε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της «Αλλαγής», θα δείτε όντως τον Κώστα Σημίτη, υπουργό Γεωργίας.

***

Ιπτάμενοι ανασχηματισμοί

Καμιά φορά ο ανασχηματισμός συμβαίνει εν πτήσει. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου καρατόμησε έναν υπουργό (τον Φωτήλα) εν πτήσει προς τη Σαουδική Αραβία. Είχε ειδοποιήσει την ΕΡΤ ότι θα παραβεί τον κανόνα να μην ομιλεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό και μέσα σε ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 707 της Ολυμπιακής, ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια ύψος, καρατόμησε τον υπουργό.

Μια άλλη περίπτωση έγινε σχετικά πρόσφατα, όταν υφυπουργός κλήθηκε να αντιπροσωπεύσει την χώρα μας στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μιας χώρας στην Λατινική Αμερική. Ο υφυπουργός πήρε οδηγίες, και ενώ βρισκόταν στη Μαδρίτη για να αλλάξει αεροσκάφος προς Χιλή, έγινε ανασχηματισμός και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα για την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου του.

***

Μια γκάφα ολκής του Κασσελάκη

Η σχέση του Στέφανου Κασσελάκη με την Αριστερά και την ιστορία της είναι προφανώς ανύπαρκτη. Εξ ου και η επικοινωνιακή «τόνωση» που επιχείρησε ο περίγυρός του από την αρχή που μπήκε στο «παιχνίδι» της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ με την περίφημη επίσκεψή του με φουσκωτό στην μαρτυρική Μακρόνησο συνοδεία του ναυάρχου Αποστολάκη (είναι τότε που ο Περισσός σχολίασε πως «ντράπηκε και η ντροπή…»), με την κατάθεση στεφάνου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 200 κομμουνιστές την πρωτομαγιά του ’44 και με την προεκλογική επίσκεψή του στην Αμαλιάδα στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, στελέχους του ΚΚΕ που εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 (μαζί με τους Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση) από το μετεμφυλιακό καθεστώς.

Η άγνοια του κ. Κασσελάκη τον οδήγησε στην μεγαλοπρεπή γκάφα του να μπερδέψει τον Μπελογιάννη με μια άλλη εμβληματική αγωνιστική προσωπικότητα του ΚΚΕ, τον Νίκο Πλουμπίδη, που εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1954. «Συνειδητοποιώ ότι μπορεί να είμαι ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα 21 χρόνια, αλλά συγχρόνως έχω στα χέρια μου αυτή τη στιγμή ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία», είπε και έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την Αριστερά και την ιστορία της λέγοντας πως «όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη στην Πελοπόννησο νομίζω (!), είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είδα την Αυγή, να την κρατάει σε μία φωτογραφία του». Μόνον που η Αυγή δεν είχε ακόμα εκδοθεί (κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 1952, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση Μπελογιάννη).

Το μπέρδεμα έγινε με την φωτογραφία Πλουμπίδη που όντως κρατά την Αυγή κατά την διάρκεια της δίκης του δείχνοντας στον φακό το πρωτοσέλιδο που έχει τίτλο «Άρχισε η δίκη του Πλουμπίδη» και φωτογραφίες. Στα social media έγινε το έλα να δεις και να μην πάρεις και ήταν επόμενο, διότι πρόκειται για γκροτέσκο. Το χειρότερο είναι ότι την γκάφα Κασσελάκη την δημοσίευσε και η ιστοσελίδα της Αυγής με τίτλο «Στέφανος Κασσελάκης. Η Αυγή έχει εμπνεύσει κόσμο εν μέσω μεγάλων αγώνων – Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης μου»…

***

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ξεχνά την εισβολή στην Κύπρο

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών «δεν ξεχνά», καθώς τον Ιούλιο του 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, και οι «πληγές» της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Μεγαλόνησο παραμένουν νωπές και «ζητούν» δικαίωση.

Με την παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επετειακή εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος θα τραγουδήσει για την «Ηρώων Γη».

***

Και ξαφνικά η Πάχη Μεγάρων γέμισε με Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων

Πληροφορούμαι ότι Αμερικάνοι στρατιωτικοί από το 160th Special Operations Aviation Regiment, μια επίλεκτη μονάδα της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, βρέθηκαν προ ολίγων ημερών στα Μέγαρα.

Συνεκπαιδεύθηκαν μάλιστα με τους Έλληνες συναδέλφους τους, της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους σε πολλές αποστολές πολεμικές. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση με αυτόν τον τρόπο, όπως μου λένε, που τυγχάνουν πια οι Ένοπλες Δυνάμεις μας από τους συμμάχους.